Slovensko opäť čakajú horúčavy. Teploty pôjdu aj nad +35 °C

Peter Minárik

Po daždivom víkende začal tento týždeň a vlastne aj nový mesiac ustáleným počasím. Pred nami je však ďalšia vlna horúčav, ktorá zasiahne celé naše územie a prinesie teploty, ktoré pôjdu vysoko nad hranicu +30 °C.

Júl bol na našom území pekelne horúci. Teploty dokonca pokorili hranicu +40 °C a zažili sme na našom území tretí najteplejší deň v histórii. Po veľmi horúcom počasí však v priebehu uplynulého víkendu prišlo konečne ,,vykúpenie,,.

Počasie po niekoľkých týždňoch ovplyvnila tlaková níž, ktorá priniesla veľmi výrazné zrážky. Na našom území spadli desiatky milimetrov zrážok, pričom v niektorých oblastiach sa úhrny blížili až k 100 mm.

Takéto výdatné a dlhšie trvajúce zrážky prispeli k zmierneniu sucha. Povrchové sucho nepanuje takmer nikde, no stále máme sucho v hlbších vrstvách pôdy. V hĺbke 40-100 cm máme výrazné sucho prakticky všade a vývoj ktorý sa teraz čaká sucho zvýrazní.

Čaká nás ďalšia vlna slnečného počasia

Od začiatku týždňa ovplyvňuje počasie na našom území tlaková výš od severu. Tá sa tiahne cez naše územie až nad oblasť Stredomoria. Takýto vývoj sa na našom území očakáva minimálne do soboty, no k slnečnému počasiu sa pridajú aj vysoké teploty.

Do našej oblasti totiž začne od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý vyženie teploty opäť nad hranicu +30 °C. 

Teploty prekročia aj +35 °C

Hranicu +30 °C by mali teploty na našom území prelomiť už počas stredy. Stať by sa tak malo na západnom Slovensku, kde sa môže otepliť až na hodnotu okolo +32 °C. To však nebude konečné číslo. V nadchádzajúcich dňoch totiž bude ešte teplejšie.

Vo štvrtok už hranicu +30 °C prekročíme na viacerých miestach nášho územia, pričom na západnom Slovensku by mohli teploty atakovať až hranicu +35 °C.

Najteplejšími dňami na našom území bude piatok a sobota. Zatiaľ čo v piatok bude najteplejšie na západnom Slovensku, kde sa teploty môžu dostať až k hranici +37 °C, na strednom Slovensku to bude do +34 °C a na východe maximálne slabo nad +30 °C, tak v sobotu by malo byť najteplejšie na východe a juhu územia.

V sobotu totiž začne od severozápadu postupovať studený front, ktorý zasa ukončí príliv veľmi teplého vzduchu a prinesie ochladenie. Sobotňajšia zmena počasia môže prísť spolu s búrkami, no ich sila je ešte otázna. Vývoj počasia si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd