Slovensko sužujú búrky. Výraznejšia vlna príde po západe Slnka

Peter Minárik

Počasie v našej oblasti je pod vplyvom studeného frontu, ktorý na naše územie prináša prehánky a búrky už od skorých ranných hodín. S pribúdajúcimi hodinami však treba počítať s tým, že búrok bude viac.

Slovensko od ranných hodín sužujú búrky. Tie sú však zatiaľ slabšie a výraznejšie problémy sa nevyskytujú. S pribúdajúcimi hodinami však búrky naberú na intenzite a môžu byť výraznejšie.

Prvé búrky sa na našom území začali vyskytovať ráno okolo 6:00 v oblasti Záhoria. Búrky tu priniesli stovky bleskov a výraznejšie zrážkové úhrny. Podľa radarových odhadov spadlo v oblasti západného Slovenska aj okolo 20 mm zrážok.

V týchto chvíľach sa búrky vyskytujú predovšetkým v horských oblastiach a sú lokálne aj výraznejšie. Na zvyšku územia zatiaľ panuje prevažne slnečné počasie. Popoludní a večer sa však očakáva ďalšie zhoršenie počasia.

Blýska sa najmä v oblasti hôr

Na Slovensku máme aktuálne búrky predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Tvoria sa tu početné búrkové bunky, ktoré prinášajú výraznejšie zrážky. Aktuálne najvýraznejšie búrky sa vyskytujú v okolí Hriňovej, kde počas búrok mohlo v niektorých oblastiach spadnúť aj 30 mm zrážok.

Na západnom a východnom Slovensku aktuálne panuje prevažne jasné až polojasné a mimoriadne teplé počasie, pri ktorom sa teploty šplhajú až nad hranicu +30 °C. Popoludní však aj tu treba čakať zmenu.

Studený front prinesie početnejšie búrky

Od západu sa k Slovensku blíži studený front. V západnej časti územia treba k večeru počítať s výskytom búrok, ktoré môžu prinášať výraznejšie zrážkové úhrny a to až do 30 mm.

Hlavná vlna búrok by mala na západné Slovensko doraziť v neskorších večerných hodinách, prípadne až počas noci, či rána. Dnešné popoludnie tak ešte bude prevažne slnečné, ale večer už treba počítať aj s výskytom búrok.

Zlepšenie počasie netreba očakávať ani v nedeľu. Búrky sa budú opäť vyskytovať na viacerých miestach nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd