Slovensko teraz čakajú mrazivé dni. Kedy sa vráti plošné sneženie?

Peter Minárik

Na našom území dnes nasnežilo, no už teraz sa začína od západu zmenšovať oblačnosť. V nasledujúcich dňoch sa veľa zrážok neočakáva a skôr nás čakajú mrazivejšie dni.

Slovensko počas dnešného dňa zasiahla plytká tlaková níž, ktorá sa presúvala cez našu oblasť smerom k severu. Postarala sa o zrážky, ale po jej okraji do našej oblasti prenikol aj chladnejší vzduch od severu.

Vplyvom toho v niektorých oblastiach nášho územia klesla hranica sneženia nízko. Snežilo napríklad v Banskobystrickom kraji, ale aj napríklad v oblasti Bratislavy, kde napadlo do 5 cm snehu a to najmä vo vyššie položených oblastiach.

Nasledujúce dni však veľa zrážok na Slovensku neprinesú. Čaká nás skôr premenlivejší charakter počasia s mrazivými dňami. Mrazivo bude predovšetkým v noci.

Počasie na Slovensku sa až do zhruba polovice budúceho týždňa zásadne meniť nebude. Počasie totiž bude ovplyvňovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý bude do našej oblasti zasahovať v chladnom vzduchu. Teploty tak budú nasledujúce dni pomerne nízke.

Takto by sa malo vyvíjať počasie počas nasledujúcich dní
Takto by sa malo vyvíjať počasie počas nasledujúcich dní

Poklesu teplôt dopomôže práve spomínaný výbežok vyššieho tlaku v chladnom vzduchu, nakoľko pri vyjasnení a to predovšetkým v noci budú teploty klesať poriadne nízko.

Denné teploty by sa počas nasledujúcich dní mali pohybovať v rozmedzí -3 až +3 °C, pričom celodenný mráz sa očakáva predovšetkým na strednom a východnom Slovensku.

Počas noci budú teploty ešte oveľa nižšie. Na celom území Slovenska počítajte s mrazmi a s teplotami, ktoré sa budú pohybovať od -2 do -8 °C, no v dolinách a v kotlinách môžu teploty klesať až k -15 °C.

Takýto charakter počasia, teda mrazy len s prípadnými snehovými prehánkami by mal na Slovensku pretrvávať až do 13. januára, teda do polovice budúceho týždňa.

Následne by malo prísť k zmene. Do našej oblasti postúpia jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú opäť zrážky a je nádej, že sneženie by sa malo vyskytovať aj v nížinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd