Slovensko v najbližších hodinach ohrozujú silné supercelárne búrky, Kedy a kde hrozia?

Peter Minárik

Na Slovensku taktiež hrozia silnejšie búrky, ktoré môžu páchať škody. Riziko tak silných búrok, aké sa vyskytli v Česku je oveľa nižšie.

Slovensko počas najbližších hodín taktiež čakajú silnejšie búrky, ktoré sa môžu vyskytnúť na takmer celom našom území. Prvé búrky sa na našom území očakávajú už o pár hodín.

Extrémne prejavy sa počas dnešného dňa príliš neočakávajú, no to by sa malo zmeniť v priebehu soboty, kedy môžu byť búrky aj silnejšie.

Dnes búrky najmä na severe

V priebehu dnešného dňa bude podobne ako uplynulé dni na našom území pomerne teplo a to predovšetkým na východe nášho územia, kde sa môžu teploty šplhať až nad hranicu +35 °C. Na západe by už malo byť dnes o čosi chladnejšie.

Počas dnešného dňa sa začne postupne vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa popoludní začnú vytvárať prehánky a búrky.

Iniciácia sa očakáva popoludní predovšetkým v oblasti severného Slovenska. Búrky hrozia najmä v Žilinskom a v Prešovskom kraji.

Výraznejšie búrky dorazia v noci

Podobne ako uplynulé dni sa aj dnes začne vytvárať búrkový komplex, ktorý začne vyčíňať na Balkáne, v Rakúsku a v Maďarsku. V nočných hodinách by mal postupne doraziť od juhozápadu aj na naše územie a búrky sa začnú postupne rozširovať.

Vysoká pravdepodobnosť silnejších búrok je predovšetkým vo východnej polovici nášho územia, kde sú podmienky aj pre vznik supercelárnych búrok.

Pripomeňme, že supercelárne búrky prinášajú tie najextrémnejšie prejavy, podobne ako včera na juhu Moravy, kde zosadlo tornádo.

Treba však dodať, že také vhodné podmienky pre tornáda a extrémne búrky, aké sa včera večer objavili na juhu Moravy na našom území nie sú.

Aj tak treba počítať s prívalovými zrážkami a s rizikom výskytu veľkých krúp. Viac o situácii v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Zajtra
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Oblačno
24 °C / 6 °C
Monika
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd