Slovensko v piatok popoludní zasiahnu búrky. Pozrite si, kde hrozia

Peter Minárik

Už v piatok sa na našom území výrazne zhorší počasie. Cez naše územie totiž bude postupovať studený front, ktorý prinesie zrážky a neskôr aj ochladenie. Jeho príchod však bude sprevádzané aj s búrkami. Kde je ich najväčšia pravdepodobnosť?

Máme za sebou 1. Veľkonočný sviatok. Ten sa niesol v znamení stabilného a veľmi teplého počasia, pri ktorom sa teploty na Slovensku pohybovali až cez hranicu +20 °C. Na hranicu +20 °C sa dostali teploty dokonca aj na severe nášho územia.

Počas štvrtka bolo najteplejšie na Záhorí a v okolí Dunajskej Stredy, kde sa teploty dostali až na úroveň okolo +23 °C. Najchladnejšie bolo v oblasti Gemera a Horehronia, kde sa teploty dostali na +17 °C.

Veľká noc tak začala s výrazne teplým počasím, ktoré bolo nadpriemerne teplé. V porovnaní s dlhodobým normálom bolo o 5 až 9 °C teplejšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné. Teplému a peknému počasiu však už odzvonilo a počasie sa po zvyšok Veľkej noci výrazne zmení.

Zmenu prinesie studený front

K zásadnej zmene v charaktere počasia dôjde už o niekoľko hodín. V piatok cez naše územie bude postupovať od severozápadu studený front, ktorý prinesie zrážky.

Prvá vlna zrážok sa cez naše územie začne presúvať už v ranných hodinách a pomerne rýchlo postúpi k juhovýchodu.

O výrazné zrážky nepôjde. Na našom území spadne len zopár milimetrov. Zaujímavejšia situácia sa očakáva vo popoludňajších hodinách, kedy sa môžu vyskytovať aj búrky.

Búrky hrozia najmä na severozápade

Na čele postupujúceho studeného frontu sa začne vietor rýchlo stáčať na severozápadný a zosilnie. Začnú sa však tvoriť výraznejšie zrážky a dokonca aj búrky.

Prvé búrky by sa mali začať vytvárať v popoludňajších hodinách nad Moravou a následne postúpia nad severozápadné Slovensko, odkiaľ budú postupovať ďalej k juhovýchodu. Vo videu si môžete pozrieť očakávanú predpoveď počasia. Búrky sú vyznačené fialovou farbou.

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov hrozia búrky predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, ako aj na celom západnom Slovensku. Sprevádzané budú zosilnením zrážok a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie krúpky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd