Slovensko zasiahli extrémne búrky. Hornú Nitru zasiahli bleskové povodne

Veronika Salayová

Búrky, ktoré sa včera podvečer a v noci prehnali Slovenskom, boli extrémne. Na naše územie priniesli výraznú bleskovú aktivitu a mimoriadne množstvo zrážok, ktoré spôsobili bleskové povodne. 

Vlna búrok postupujúca z Rakúska zasiahla najmä západ Slovenska, pričom výrazná búrková činnosť sa v noci vyskytovala najmä na Považí av Hornej Nitre, kde spadlo extrémne množstvo zrážok. 

V Zliechove spadlo až 112 mm zrážok za 12 hodín a z toho 55 mm spadlo počas 1 hodiny. Ďalší mimoriadne vysoký úhrn zaznamenali vo Valaskej Belej, kde spadlo počas noci 104 mm zrážok.

Rieky sa vylievajú z brehov

V Trenčíne spadlo napríklad 83 mm zrážok a 85 mm spadlo v Košeckom Podhradí. Na ďalších miestach Považia a Hornej Nitry boli zaznamenané úhrny nad 70 mm zrážok. Takéto vysoké úhrny na Slovensku nie sú bežné a spôsobujú bleskové povodne.

V dôsledku mimoriadnych zrážok začali stúpať hladiny vodných tokov, a to až k povodňovým stupňom. 3.SPA dosiahla Nitrica v Nitrianskom Rudne, kde voda počas noci stúpla z 34 cm na 211 cm a stále má stúpajúcu tendenciu. 

Povodňové stupne dosiahli aj ďalšie vodomerné stanice v Hornej Nitre, kde voda taktiež stúpa. Ide o Liešany na rieke Nitrica či Biskupice na vodnom toku Bebrava. Voda mierne stúpa aj na strednom a severnom Slovensku. 

Treba poznamenať, že vodomerné stanice nie sú na všetkých úsekoch tokov, čiže zlá povodňová situácia môže byť na viacerých miestach v povodí riek.

Voda „šarapatila“ napríklad aj v Žiline, kde zatopila podjazd na sídlisku Solinky a vyplavila štrk na cestu pri lesoparku. 

Výrazná blesková aktivita

Počas nedele udrelo na našom území vyše 20 000 bleskov, a to na celom západnom a strednom Slovensku, a od polnoci do rána sa blýskalo najmä na východnom Slovensku udrelo vyše 9000 bleskov.

V priebehu nočných hodín búrky postupovali ďalšími oblasťami nášho územia smerom k východu a búrky sa dnes ráno ešte vyskytovali na severovýchode, avšak okolo 6.30 hod. opustili naše územie. Búrky na východe však už nepriniesli toľko zrážok, ako spadlo na západe.

„Búrkovo“ bude aj dnes, takže od búrok si veľmi neoddýchneme. Viac informácií o búrkach prinesieme v ďalšom článku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd