Slovensko zasiahne v noci ORKÁN Fabienne. Spôsobí škody

Peter Minárik

Orkán, ktorý zasiahne predovšetkým strednú Európu bude spôsobovať škody. Pred orkánom platí varovanie aj v okolitých krajinách. 

Len včera úradovala na našom území víchrica Elene a dnes nás čaká ďalšie vyčíňanie počasia. Presúvajúca sa tlaková níž prinesie veľmi silný vietor, ktorý začne na Slovensku silnieť podvečer, no orkán udrie až v noci.

Nárazy vetra budú silné a aj v nížinách sa budú pohybovať okolo 30 m/s. Na horách až okolo 40 m/s. Očakáva sa tak, že vietor bude vyvracať stromy, strhávať elektrické vedenia a strechy.

Orkán Fabienne sa presunie cez strednú Európu

Už v týchto chvíľach sa stred tlakovej níže Fabienne nachádza nad Beneluxom s tlakom 1012 hPa a vietor silnie najmä vo Francúzsku a na juhu Nemecka.

V nasledujúcich hodinách sa stred tejto tlakovej níže presunie cez Nemecko nad severozápadné Česko a bude sa prehlbovať. Tlak poklesne z 1012 hPa na úroveň okolo 1003 hPa.

Počas noci sa potom bude tlaková níž presúvať cez centrálne Poľsko nad Bielorusko. 

V celom vnútrozemí Európy tak bude fúkať veľmi silný vietor. Pred ním varujú Švajčiari, Nemci, Rakúšania, Česi, Poliaci aj Maďari výstrahou 2.stupňa. Silný vietor však neobíde ani naše územie.

Vietor začne silnieť už večer. Oteplí sa

Počasie sa na našom území začne zhoršovať po 18:00, kedy začne najmä na severe Slovenska silnieť južný vietor. Ten dokonca prinesie aj oteplenie. 

Napríklad v Žiline sa o 18:00 očakáva okolo +12 °C, no o polnoci až okolo +16 °C. Na juhozápade môžu teploty vystúpiť až nad +20 °C.

K +20 °C by sa teploty mali šplhať aj na poľskej strane Tatier. O nočné prechodné oteplenie sa postará tzv. fénový efekt

Po polnoci prudké ochladenie a silný vietor

Orkán sa však naplno prejaví až po polnoci. Silný južný vietor sa začne stáčať na severozápadný a na celom území bude silnieť. Pomerne výrazne sa bude ochladzovať.

Napríklad v Žiline sa z polnočných +16 °C ochladí do rána až na +6 °C a na Orave, či Liptove aj pod +5 °C. Na západe sa ochladí z +20 na +10 °C. 

Najsilnejšie nárazy vetra skoro ráno

Na väčšine nášho územia by mal najsilnejší vietor fúkať medzi 2:00 až 6:00.

Na horách a na západe Slovenska aj v nižších polohách bude fúkať s nárazmi do 25 m/s, v Podunajskej nížine aj okolo 30 m/s. Na zvyšku územia sa očakávajú v nižších polohách nárazy od 15 do 22 m/s.

Ráno by mal silnieť vietor na horách. Na hrebeňoch Tatier môžu nárazy dosahovať rýchlosť až 40 m/s.

Vietor bude spôsobovať škody

Vzhľadom na očakávané poryvy vetra sa treba pripraviť na to, že vietor bude s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovať škody. Odporúčame preto ukotviť alebo schovať predmety z exteriéru a neparkovať pod stromami. 

Vietor na Slovensku zoslabne až v noci na utorok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd