Slovensko zasiahnu silnejšie búrky po horúčavách s teplotami do +35 °C

Peter Minárik

Našu oblasť v nasledujúcich hodinách zasiahne vlna horúčav. Tá prinesie teploty až cez hranicu +30 °C, no po tejto vlne horúčav zasiahnu našu oblasť búrky, ktoré prinesie výrazný studený front. Búrky by mohli byť aj intenzívnejšie.

Nad Atlantikom sa minulý týždeň sformovala výrazná tlaková níž, ktorá sa postupne vyprofilovala až do tropickej búrky. Túto tropickú búrku pomenovali americkí meteorológovia ako Edouard. V týchto chvíľach sa už nejedná o tropickú búrku, ale v uplynulých dňoch sa presunula cez Atlantik k Britským ostrovom.

Práve tu sa dnes nachádzajú tieto zvyšky. Ide už o post-tropickú tlakovú níž, ktorá neprinesie do Európy silný vietor ako je tomu pri tropických búrkach zvykom, ale napriek tomu bude mať táto tlaková níž dominantný vplyv na počasie v Európe hneď z niekoľkých hľadisiek.

Už teraz, kedy sa jej stred nachádza nad Britskými ostrovmi začína po prednej strane tejto tlakovej níže prúdiť do Európy teplý vzduch od juhozápadu.

Príliv tohto veľmi teplého vzduchu spôsobí, že nás nasledujúce dva pracovné dni čaká veľmi teplé počasie.

Dnes, vo štvrtok, vystúpia maximálne denné teploty prevažne do +30 °C, ale už zajtra bude výrazne teplejšie.

Maximálne teploty sa v posledný pracovný deň budú na našom území pohybovať od +27 do +32 °C. V oblasti západného Slovenska však bude ešte teplejšie a to až do +34 °C, pričom nie je vylúčené, že sa teploty dostanú aj k +35 °C.

V piatok tieto vysoké teploty vyvrcholia. Už v sobotu totiž začne počasie na našom území ovplyvňovať frontálny systém, ktorý je súčasťou tejto post-tropickej níže Edouard. 

Oblačnosť sa nad naše územie začne nasúvať už v sobotu ráno a dopoludnia, čo môže pokaziť podmienky pre vývoj búrok na západe a severozápade Slovenska. Tu sa totiž zrejme ešte počas dňa nestihne vzduch dostatočne labilizovať a búrky tak budú mať problém s iniciáciou.

Všetko to však bude záležať na presnom načasovaní frontu. Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov situácia na našom území vyzerá tak, že v sobotu ráno a dopoludnia dorazí front nad naše územie a prinesie do oblasti západného a severozápadného Slovenska dážď. Búrky hrozia len výnimočne.

V priebehu popoludnia sa začnú búrky vytvárať na tomto studenom fronte, ale už až nad stredným a východným Slovenskom.

Búrky, ktoré sa budú vytvárať môžu byť veľmi silné a sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. 

Pripravte sa teda na to, že záver pracovného týždňa prinesie na Slovensko slnečné a pekelne teplé počasie a v priebehu soboty nás čaká zmena počasia v podobe postupu studeného frontu, ktorý prinesie dážď a aj silnejšie búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd