Slovensko zasype sneh. Kde budú najväčšie problémy ?

Peter Minárik

Pred nami sú poriadne zimné hodiny. Sneženie, mrazy a silný vietor spôsobia výrazné komplikácie na našom území. Najväčšie problémy sa očakávajú na východe. Tu sa treba mať na pozore. Sneženie a silný vietor môžu paralyzovať dopravu.

Do našej oblasti vpadol studený vzduch od severovýchodu medzi tlakovou výšou, ktorá sa rozkladá nad Škandináviou a tlakovou nížou, ktorá sa rozkladá nad Balkánom. Jedná vec je, že do našej oblasti bude prúdiť studený vzduch, no tá druhá, že práve tlaková níž nad Balkánom a s ňou súvisiace frontálne rozhranie, ktoré sa bude nad našou oblačnosť rozpadávať prinesie výrazné snehové zrážky.

Sneženie

V priebehu noci na nedeľu sa zrážky aj na západe a juhu stredného Slovenska zmenia na sneh. Tam totiž v sobotu večer ešte prší, nakoľko sa tu vo výškach nedostal studený vzduch. Ten sa však už v nedeľu ráno bude nachádzať nad celým územím a zrážky tak budú snehové.

Tlaková níž prinesie najviac snehu do oblasti východného Slovenska.

Na východe môže napadnúť 15 až 30 cm snehu, na krajnom juhovýchode a východe ojedinele aj viac. Na juhu Slovenska by malo napadnúť od 3 do 10 cm. 

Najmenej snehu napadne na západe a severozápade. To je však pre tzv Jadranku, teda tlakovú níž, ktorá postupuje z Jadranu nad Ukrajinu pomerne typické. Tu napadne maximálne poprašok, no nemusí napadnúť ani ten.

Výstraha platná na sneženie

Snehové zrážky by mali ustávať v nedeľu večer.

Vietor

Najviac zrážok bude v blízkosti stredu tlakovej níže. Súčasne bude v blízkosti stredu aj najsilnejší vietor. Najveternejšie tak bude v juhovýchodných oblastiach Slovenska. V oranžovo vyznačených oblastiach môžu nárazy vetra prekračovať rýchlosť až 25 m/s. Vo zvyšných oblastiach by malo fúkať s nárazmi od 15 do 23 m/s.

Výstraha platná pred vetrom

Snehové záveje

Práve kombinácia vyššie spomínaných javov, teda sneženia a silného vetra spôsobí najväčšie problémy. Na východe sa očakáva pri silnom vetre a snežení mohutná snehová fujavica. Pri nej sa budú tvoriť snehové záveje, ktoré budú spôsobovať kolaps dopravy. Smerom na západ bude situácia lepšia.

Výstraha pred snehovými závejmi

Pokiaľ môžete, tak v priebehu nedele radšej na východe zvážte svoje cesty a radšej zostaňte v pohodlí svojho domova.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd