Slovensko zažilo najteplejší vstup do nového roka v tomto storočí. V Česku padol absolútny januárový rekord

Dominik Cenkner

Nový rok začal vo viacerých európskych krajinách, vrátane Slovenska, s extrémne vysokými teplotami. Na rade miest sa prepisovali rekordy, v Česku hneď ráno padol absolútny januárový rekord.

Európu na prelome rokov 2022 a 2023 zasiahla vlna veľmi teplého počasia. Môže za to veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch, ktorý do našej oblasti prúdi od juhozápadu, a to medzi oblasťou vysokého tlaku vzduchu nad Stredomorím a juhovýchodnou Európou a oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad severozápadnou a severnou Európou.

Vďaka tomu západ Európy už na Silvestra dosahoval veľmi vysoké teploty, vo Francúzsku či Španielsku aj nad +20 °C. Slovensko teplejší ráz počasia zasiahol práve počas silvestrovskej noci. 

Nočné maximá na úrovni +16 °C

Najteplejšie z oficiálnych staníc Slovenského hydrometeorologického ústavu bolo v Tatranskej Polianke, kde o 03:00 h namerali až +16 °C. Nezaostávala ani Tatranská Javorina s maximom na úrovni +13,4 °C, a to v rovnakom čase.

Podľa SHMÚ niektoré stanice v podtatranskej oblasti pokorili aj mesačné januárové rekordy maximálnej teploty vzduchu. Podobne teplo pritom miestami bolo aj počas dňa.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Vysoké teploty sa počas dňa „presunuli“ z Tatier na Oravu. V obci Rabča v okrese Námestovo, teplomer o 13. a rovnako tak o 14. hodine ukazoval až +16,0 °C.

Slovensko tak zažilo najteplejší prvý deň nového roka v tomto storočí. Minulý rok sme síce zažili podobnú vlnu veľmi teplého počasia, ale hodnoty okolo +16 °C priniesol Silvester. Na Nový rok 2022 už maximá dosahovali „len“ na +15 °C.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

V Česku bolo ešte teplejšie

Aj keď viaceré meteorologické stanice na Slovensku dnes prekonali svoj teplotný rekord, k prelomeniu absolútnej maximálnej teploty za január nedošlo. Ten doposiaľ drží Bratislava, konkrétne Mlynská dolina, kde v roku 2002, konkrétne 29. januára, namerali až +20,2 °C.

To čo sme „nezvládli“ my, prekonali naši susedia z Českej republiky. Už ráno tam padol absolútny teplotný rekord za celý január. V histórii meraní v januári nikdy nezaznamenali vyššiu teplotu.

V Javorníku bolo už nadránom nameraných +19,6 °C. Rekordne vysoké teploty boli zaznamenané naprieč Osoblažského a Javornického výběžku v Slezsku.

zdroj: chmi.cz
zdroj: chmi.cz

Neďaleké Zlaté Hory hlásili +18,9 °C a Vidnava +18,8 °C. Vysoké teploty tu boli spôsobené tzv. fénovým efektom (južné prúdenie cez Jeseníky).

Dodajme, že dnes tam prekonali 21-ročný teplotný rekord. Vôbec najvyššia januárová teplota bola doteraz nameraná 29. januára 2002 v Ústí nad Labem, kde bolo +18,8 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd