Slovenskom sa ženie rozsiahly búrkový systém. Pod vodou je obec na juhu Slovenska

Veronika Salayová

Pondelok podvečer sa nám naprieč Slovenskom ženie rozsiahly a veľmi intenzívny búrkový systém. Vo večerných hodinách sa pod vodou ocitla obec Nová Vieska na Podunajskej nížine. 

Pondelok priniesol na naše územie daždivé a mimoriadne búrlivé počasie, a to najmä v poobedňajších a večerných hodinách. Na juhu Maďarska sa okolo 17.00 hod. vyformovala búrková línia, ktorá postúpila na územie južného Slovenska. 

Línia sa tiahla od Dudiniec až po krajný východ, pričom postupovala smerom na severozápad a postupne zasiahla celé stredné a východné Slovensko. Aktuálne (o 20.30 hod.) sa línia búrok tiahne od Zlatých Moraviec až po Bardejov.

Zaujímavosťou je aj to, že na čele búrkového systému sa objavil veľmi výrazný a fotogenický shelf cloud a v niektorých lokalitách aj výrazný scud cloud. 

Búrky sú veľmi intenzívne − prinášajú veľké úhrny a zosilnený vietor na čele búrkového systému. Okrem toho búrky prinášajú aj mimoriadne množstvo bleskových výbojov. Doteraz na našom území udrelo vyše 25 000 bleskov. 

Zdroj: Blesky.bourky.cz
Zdroj: Blesky.bourky.cz

Prívalová povodeň v Novej Vieske

Búrky priniesli za posledných 6 hodín okolo 40 mm zrážok, lokálne aj viac. Najviac zrážok za posledných 6 hodín spadlo v Gbelcoch, kde zrážkomerná stanica zaznamenala až 82,1 mm zrážok.

Práve v tejto oblasti množstvo zrážok spôsobilo prívalovú povodeň. Tá zasiahla obec Nová Lieska na Podunajskej nížine, ktorá sa v krátkom čase ocitla pod vodou.

Množstvo vody spôsobilo komplikácie v doprave, pričom okrem ciest sú v oblasti zaplavené aj okolité polia a priľahlé chodníky. Prívalové povodne však naďalej hrozia na viacerých miestach Slovenska.

Zrážky sa aktuálne presúvajú na stredné Slovensko a zasiahnu aj západ nášho územia. Búrky však pomaly strácajú na intenzite, znižuje sa aj ich blesková aktivita a postupne prejdú do dažďa. 

Ak vás zaujíma presná poloha zrážok a búrok, sledujte ich na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd