Slovenskom sa prehnali silné búrky. Downburst na Považí strhával strechy a vyvracal stromy

Peter Minárik

Naše územie dnes sužujú najintenzívnejšie búrky z tohto týždňa. Hneď na niekoľkých miestach spôsobuje problémy predovšetkým downburst, ktorý pácha aj materiálne škody. Najhoršia situácia je na Považí. Búrky treba na Slovensku očakávať až do večerných hodín.

Od nedele na našom území vystrájajú búrky. Zapríčiňuje to vplyv výškovej tlakovej níže, okolo ktorej sa do našej oblasti dostáva teplá, no vlhká vzduchová hmota. Táto vzduchová hmota sa následne počas dňa prehrieva čím sa labilizuje a v tomto labilnom vzduchu následne dochádza k tvorbe výraznej kopovitej oblačnosti, ktorej výška rastie až do niekoľkých kilometrov.

Následne tak dochádza k tvorbe početných prehánok a búrok. Tie spôsobujú problémy hneď na viacerých miestach nášho územia, no najčastejšie sa búrky vyskytujú v oblasti stredného a východného Slovenska.

Udreli stovky bleskov

Búrky od nedele vznikajú v instabilnej vzduchovej hmote a pomerne rýchlo vznikajú aj zanikajú. Tvoria sa predovšetkým v oblasti hôr. Včerajšie búrky si vyžiadali aj život jedného turistu, ktorého na hrebeni Kriváňu zasiahol blesk. Dnešné búrky zasa spôsobujú materiálne škody.

Búrky sú sprevádzané predovšetkým lejakom. Ten môže priniesť aj desiatky milimetrov zrážok. Najväčšie zrážkové úhrny zaznamenala zrážkomerná stanica v Bystričanoch na Hornej Nitre, kde spadlo počas búrky až 38 mm.

K 17:30 už na našom území udrelo viac ako 3200 bleskov, čo je viac ako počas včerajšieho dňa. Búrky sa netvoria len na našom území, ale k početnej búrkovej činnosti dochádza aj v okolitých štátoch.

dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
dnes zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Problémy spôsobuje predovšetkým downburst

Počas dnešného dňa sa nuž na niekoľkých miestach vyskytol downburst. Ten patrí k veľmi nebezpečným sprievodným javom, ktorý môže páchať aj väčšie materiálne škody. Downburst sa vyskytol napríklad aj na východe Slovenska.