Slovensku hrozia večer veľmi silné búrky. Vieme kedy

Peter Minárik

Európu dnes budú sužovať extrémne silné búrky. V nebezpečenstve je najmä Chorvátsko a Slovinsko, no vývoj v tejto oblasti by mal mať vplyv aj na počasie na našom území. 

Na búrky z tepla sme si už pomaly zvykli. Tak to bude aj počas dnešného dňa. Situácia sa totiž nemení a do našej oblasti prúdi veľmi teplý a vlhký vzduch. Ten je počas denného ohrievania vzduchu následne veľmi labilný a presne toto potrebujú búrky.

Búrkam chýba dynamika

Veľkým problémom je však to, že búrkam chýba dynamika a to je dôsledok prejavov búrok z uplynulých dní. Tvoria sa totiž takzvané stacionárne búrky, ktoré sa dlhšiu dobu vyskytujú nad určitou časťou územia. Vďaka tomu dokáže výrazný dážď priniesť desiatky litrov zrážok na meter štvorcový pôdy. 

Takéto búrky sa aj dnes budú tvoriť na našom území. S búrkami počítajte už krátko popoludní najmä v horských oblastiach stredného a východného Slovenska.

Výraznejšie nebezpečie nám hrozí vo večerných hodinách.

Nad severným Balkánom sa sformujú extrémne búrky

Dnes sa očakáva veľmi významná situácia v Slovinsku a v Chorvátsku. Budú sa tu tvoriť veľmi silné, ba až extrémne búrky, ktoré budú schopné priniesť až 5 cm krúpy a prívalové zrážky budú spôsobovať lokálne záplavy. Búrky budú opäť nebezpečné a to v dôsledku svojho stacionárneho charakteru. Večer sa však situácia o niečo zmení.

Búrky začnú postupovať počas večera

Počas neskoršieho popoludnia a večera už bude nad severným Balkánom sformovaná výrazná búrková línia, ktorá začne postupovať od juhozápadu smerom k severovýchodu. Zasiahne juhovýchodné Rakúsko a západné Maďarsko a smerovať by mala až k nášmu územiu.

Otázna je jej životnosť. Pred bránami Slovenska sa totiž môžu búrky rozpadnúť, no aktuálne predikcie naznačujú, že búrka bude mať dobrú dynamiku a v neskorších večerných hodinách začne postupovať cez naše územie. 

Životnosť búrky by mohla byť až do sobotňajších ranných hodín.

Búrka by na naše územie mala priniesť výraznú bleskovú aktivitu a intenzívne zrážky. Nebezpečný bude aj silný vietor, ktorý hrozí najmä na čele búrky. Nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť až okolo 25 m/s.

Situáciu budeme počas dnešného dňa sledovať a o všetkom podstatnom Vás budeme na webe informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd