Smrteľná cyklogenéza zabila už 28 ľudí. New York zažil druhé najchladnejšie Vianoce za uplynulých 150 rokov

Peter Minárik

Spojené štáty a Kanadu aj na Vianoce sužuje rapídna cyklogenéza, ktorá si vyžiadala už 28 obetí. Mrazivé počasie už dorazilo aj na východné pobrežie USA. New York zažil druhé najchladnejšie Vianoce za uplynulých 150 rokov.

Snehová fujavica, ktorá vyčíňa v USA patrí k jednej z najintenzívnejších snehových fujavíc, ktorá zasiahla USA v uplynulých desaťročiach. Takmer v celej krajine zúri výdatné sneženie a silný nárazový vietor s rýchlosťou nad 100 km/h. Teplota klesla na veľmi nízke hodnoty.

Meteorológovia upozorňovali, že arktický "výbuch" je obzvlášť nebezpečný, pretože sa zhodoval s obdobím zvýšeného dovolenkového cestovania. Národná meteorologická služba (NWS) v piatok vydala varovania a upozornenia pre približne 200 miliónov ľudí, čo je najvyšší počet v histórii. Zložitá situácia je najmä na severovýchode USA – v štátoch New York, Ohio a Michigan.

Blizzard zabil už 28 ľudí

Snehová fujavica prináša ďalšie obete. Počet obetí určite nie je konečný. Doteraz počasie zabíjalo predovšetkým na cestách. Takmer všetky obete hlásené do začiatku Vianoc pochádzali z dopravných nehôd. Teraz prichádzajú obete, ktoré zabil predovšetkým mráz. Záchranári nachádzajú starších ľudí, ktorí počas výpadkov energie zomreli na následky podchladení alebo tak, že sa k ním pre nepriaznivé počasie nedokázala dostať pomoc.

Výpadkov energie je čoraz menej

Kvôli snehovej fujavici sú problémy s dodávkami elektrickej energie, no situácia sa zlepšuje. V sobotu večer nášho času bolo bez prúdu 1,8 milióna zákazníkov. Cez noc sa tento počet znížil na približne 700 000 a aktuálne je bez dodávok elektrickej energie okolo 200 000 ľudí.

Energetické spoločnosti, ako napríklad Con Edison v New Yorku, večer apelovali na šetrenie elektriny a nastavenie termostatov na oveľa nižšiu teplotu, než je obvyklé. Vyzvali na upustenie od používania práčok, umývačiek riadu, sušičiek a iných energeticky náročných zariadení.

Podobné výzvy zaznievali aj v štáte Tennessee, no napriek výzve o ušetrení aspoň 10% sa odber energie prudko zvýšil. Blackout však energetici zažehnali. Medzitým nedostatok elektriny v Texase podnietil americké ministerstvo energetiky, aby v piatok vyhlásilo núdzový stav, čo umožnilo štátnemu poskytovateľovi energie prekročiť environmentálne emisné normy, kým spotreba energie neklesne.

Paralýza na cestách pokračuje

Brutálne poveternostné podmienky sťažili cestovanie aj počas rušného sviatočného víkendu, pričom v piatok bolo zrušených viac ako 5 000 letov, v sobotu bolo zrušených viac ako 3 400 letov a na Štedrý deň bolo zrušených viac ako 1 350 letov.

Podmienky na cestách neboli o nič priaznivejšie. Úrady zatvorili množstvo diaľnic a v niektorých okresoch zakázali vychádzať na cesty. Zákaz sa týkal napríklad okresu Erie v New Yorku, kde na cestách uviazlo 500 áut. Na pomoc musela prísť Národná garda.

Počasie je veľmi mrazivé

Počasie prináša sneženie, silný vietor a mrazivé teploty. V Buffale už napadlo takmer 120 centimetrov snehu. Sneženie vytvára obrovské snehové záveje.

Teploty v Kanade klesali pod -50 °C a mrazivé počasie zasiahlo dokonca štáty ako Texas a Florida. V New Yorku sa za 24 hodín ochladilo o vyše 25 °C a teploty dnes klesli pod -10 °C, čím zažil New York druhé najmrazivejšie Vianoce za uplynulých 150 rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd