Sneh zavaľuje Španielsko. Madrid čaká najviac snehu za 50 rokov

Peter Minárik

Španielsko sužuje jedna z najintenzívnejších zím v histórii. Oblasti bojujú s mrazmi a s výdatným snežením.

Španieli zažívajú výčiny počasia. Extrémne mrazy a extrémne sneženie sužujú mnohé oblasti krajiny a tak skoro to ešte neskončí. Meteorológovia vydali najvyššie výstrahy, ktoré sú platné až do nedele. V centrálnom Španielsku môže za 24 hodín spadnúť až 20 cm snehu.

Najskôr udreli historické mrazy

V stredu zaznamenali v Španielsku rekordné teploty. Namerali absolútne minimum. Na stanici Clot del Tuc de la Llanca v Pyrenejach namerala teplotu -34,1 °C.

Pôvodný rekord pritom pochádzal až z roku 1956, kedy namerali teplotu -32 °C.

Nízke teploty však nezaznamenali len na horách, ale aj v nižších polohách a tie tu budú pokračovať. Madrid čaká počas víkendu pokles teplôt až k -9 °C.

Extrémne sneženie spôsobuje kalamitu

Španieli však majú veľké problémy so snehom. Počasie tu totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková níž, ktorá do oblasti pumpuje studený a vlhký vzduch.

Postihnuté sú predovšetkým regióny Madrid, Astúria, Aragónsko, Kastília, Leon a Katalánsko. Pre výdatné sneženie je neprejazdných viac ako 400 ciest.

Španielski meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa pred intenzívnym snežením v nasledujúcich dňoch. Za 24 hodín môže napadnúť až viac ako 20 cm snehu.

V samotnom Madride sa očakáva, že napadne najviac snehu od roku 1971, kedy v meste napadlo 20 až 30 cm snehu. 

Toto sneženie je v Španielsku nezvyčajné. V týchto zemepisných šírkach pritom napadne viac snehu ako sa aktuálne nachádza na severe Európy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd