Snehová kalamita na severe komplikuje dopravu. Bude horšie

Peter Minárik

Na severe Slovenska od včerajšieho večera veľmi intenzívne sneží. Prácu cestárov komplikuje silný nárazový vietor, ktorý vytvára snehové jazyky a záveje. 

Počas uplynulej noci postupoval cez naše územie studený front. Ten priniesol na naše územie výrazné zrážky, ktoré boli na severe snehové. Súčasne k nám za týmto studeným frontom začal od severu, až z Arktídy zatekať jazyk studeného vzduchu. 

Problémy spôsobuje aj vietor

Naše územie sa taktiež dostalo do silného tlakového gradientu medzi tlakovou výšou, ktorá sa usadila nad Britskými ostrovmi a tlakovou nížou so stredom nad Pobaltím. Vďaka tomu na našom území fúka mimoriadne silný vietor, ktorý ešte viac komplikuje dopravu. 

Na severe Slovenska fúka nárazový vietor s rýchlosťou 10 až 20 m/s, ktorý vytvára snehové jazyky a v horských oblastiach aj záveje.

Na severe výdatne sneží. Napadlo do 25 cm

Studený front priniesol na sever nášho územia sneženie, ktoré prešlo do trvalého a výdatného charakteru. Táto oblasť sa totiž dostala do vlhkého, arktického prúdenia. Trvalo by malo snežiť až do piatka.

Za uplynulé hodiny spadlo na severe až do 25 cm snehu. Najviac snehu pribudlo na horách. Sliezsky dom eviduje 17 cm, Solisko 25 cm snehu, Stará Poľana 20 cm a Jasná až 17 cm.

Sneženie však zasiahlo aj nižšie polohy. V okresoch Poprad a Kežmarok napadlo okolo 10 až 15 cm. Najviac snehu napadlo na Orave. V oblasti Oravskej Polhory, či Oravskej Lesnej napadlo od 20 do 25 cm snehu.

Jana Feková, Sabinov

Ján Margeta, Šumiac

Andrej Chomo, Liptovská Porúbka

Katarína Priebojová, Donovaly

Mária Kutliaková, Oravská Polhora

Doprava sa komplikuje

Doprava začína na severe Slovenska kolabovať. Problémy sú prakticky na všetkých horských priechodoch. Tie sú zatiaľ zjazdné, no pre sneženie je spomalená doprava a na niektorých priechodoch je už vylúčená kamiónová doprava ako napr. na horskom priechode Donovaly.

Pre sneženie je podľa aktuálnych dopravných dát výrazne spomalená doprava prakticky na celom severnom Slovensku. 

Pod snehom sú úseky D1 Ivachnová - Levoča, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R4 obchvat Svidníka. V okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave je na cestách miestami do 4 - 5 cm a na cestách III. tried v oblasti Haligoviec, Spišskej Starej Vsi až do 10 cm snehu.

Takto to vyzerá napríklad na diaľnici D1 Jánovce-Poprad.

foto: Ján Hvila

Situácia sa ešte zhorší

Problémy v nasledujúcich hodinách určite neustanú. Vietor by mal silnieť a na severe môže dosahovať aj v nižších polohách nárazy okolo 20 m/s. Slabnúť začne vietor až zajtra ráno, no ustane až v piatok.

K silnému vetru sa pridá výdatné sneženie. Sever totiž bude stále vystavený vlhkému prúdeniu a bude sa prejavovať náveterný efekt. Snežiť bude až do piatkového rána. Na severe napadne ešte ďalších 15 až 30 cm snehu, na horách až pol metra.

Na cestách tak buďte veľmi opatrní a vedzte, že cestári aj keď sa budú snažiť, tak to budú mať ťažké. Čerstvo pluhované cesty totiž bude pomerne rýchlo zasypávať sneh, ktorý tu nafúka nárazový vietor. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd