KALAMITA: Napadlo až 40 cm, sneh zavial cesty, vlaky nejazdia a bez elektriny sú stovky domácností. Pozrite si fotky

Dominik Cenkner

Kalamitná situácia v súvislosti so snežením na východe Slovenska naďalej pokračuje. Počasie spôsobuje problémy na viacerých miestach. Situácia by sa mala začať upokojovať až popoludní.

Už v priebehu nočných hodín dorazilo na juhozápad východného Slovenska sneženie, ktoré postupne silnelo. Desiatky cm snehu v kombinácii so silným vetrom spôsobilo problémy najmä v Košiciach a blízkom okolí.

Podľa meteorológov spadlo na východe Slovenska už niekoľko desiatok centimetrov snehu. V obci Štós v okrese Košice-okolie spadlo 34 cm snehu.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Cestári sú v tomto prípade bezradní. Proti prírode jednoducho nemajú šancu. Aj preto je množstvo úsekov ciest neprejazdných, alebo prejazdných len s problémami.

V noci obalil trakčné vedenia ľad a východ aktuálne nebojuje len so snežením, ale aj si silným vetrom. Ak aj cestári cesty odhrnú, tak pomerne rýchlo ich opäť zafúka. Nepriaznivé počasie ovplyvnilo cestnú aj železničnú dopravu. Vlaky z Košíc nepremávajú.

Situácia je komplikovaná aj na cestách, ktoré sú zasypané a tvoria sa snehové záveje. Mesto Košice predpoludním vyhlásilo 1. kalamitný stupeň.

Stovky domácností bez elektriny

Sneh, ktorý aj v týchto chvíľach padá na východe Slovenska, je mokrý a ťažký. Spolu so silným vetrom sa tak postaral o to, že mnohé domácnosti sú v nedeľu ráno bez elektrickej energie. 

Najviac ich je v okolí Košíc a Prešova. Elektrikári robia čo môžu, viaceré poruchy už stihli odstrániť. 

Ťažký sneh a silný vietor lámu stromy. Aj preto sú mnohé domácnosti na východe bez elektriny, zdroj: Gabika Stolarova
Ťažký sneh a silný vietor lámu stromy. Aj preto sú mnohé domácnosti na východe bez elektriny, zdroj: Gabika Stolarova

Sneží na takmer celom Slovensku

Najväčšie problémy spôsobuje sneženie na východe, ale nie je to jediná oblasť, kde sneží. Práve naopak. 

Snežiť už začalo aj v hlavnom meste, Bratislave, kde sa však neočakávajú výraznejšie úhrny. Rovnako tak sa sneženie presúva z oblasti Košíc ďalej na severovýchod. Už aj v okrese Snina sú snehové zrážky výraznejšie a sťažujú vodičom cestovanie.

V priebehu dnešného dňa sa sneženie očakáva na takmer celom Slovensku. Situáciu pozorne sledujeme ONLINE tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd