Snehová kalamita prichádza. Západné Slovensko dnes čaká najintenzívnejšie sneženie od roku 2013

Peter Minárik

Sneženie je už tu. Na západnom Slovensku začalo v skorých ranných hodinách snežiť, pričom v nadchádzajúcich hodinách bude sneženie naberať na sile. Najhoršie to bude v priebehu dnešného popoludnia, kedy sneh bude pribúdať s intenzitou aj 2,5 cm za hodinu.

Na našom území práve v týchto chvíľach začína postupne snežiť. Sneženie, ktoré dnes zasiahne predovšetkým západné Slovensko bude najvýdatnejšie od roku 2013, kedy západné Slovensko taktiež ochromila snehová kalamita. 

Rozsiahla snehová kalamita zasiahla západné Slovenska 17. januára v roku 2013, kedy tu napadlo rovnaké množstvo snehu, aké sa očakáva aj počas dnešného dňa. V Bratislave vtedy napadlo aj 26 cm a hlavné mesto vtedy vyhlásilo snehovú kalamitu 2. stupňa.

Podobné problémy sa očakávajú aj počas dnešného dňa. Snežiť už v týchto chvíľach začalo, avšak problémy prídu predovšetkým v popoludňajších hodinách, kedy sneženie naberie na intenzite.

Sneženie spôsobí problémy najmä popoludní

Zrážkové pole, ktoré súvisí s tlakovou nížou, ktorá sa začína presúvať z oblasti Jadranského mora nad Maďarsko už začalo ovplyvňovať počasie na našom území, pričom zrážky sa rozširujú od západu.

V týchto chvíľach sa ešte v niektorých okresoch na juhu západného Slovenska vyskytujú aj kvapalné zrážky, avšak to sa už v nadchádzajúcich desiatkach minút zmení a zrážky prejdú do tuhého skupenstva aj tu.

Sneženie počas dnešného dňa bude najintenzívnejšie na západnom Slovensku a tu začne sneh spôsobovať komplikácie predovšetkým popoludní, kedy sneženie začne naberať na intenzite s sneh môže pribúdať aj s rýchlosťou 2 až 3 cm za hodinu.

Na západe napadne viac ako 20 cm

Zrážky sa začnú postupne rozširovať aj nad ďalšie oblasti nášho územia. Počas dnešného dňa sa rozsneží aj na strednom Slovensku, no sneženie tu bude menej výraznejšie. Tu sa očakáva od 10 do 15 cm nového snehu, zatiaľ čo na západnom Slovensku napadne až do 25 cm.

Takéto množstvo snehu je za necelých 24 hodín v oblasti západného Slovenska nezvyčajné a vyskytuje sa zhruba raz za 10 rokov. Preto treba počítať aj s dopravnými komplikáciami.

Tie na západe krajiny treba očakávať predovšetkým popoludní, kedy sa zintenzívni sneženie a súčasne sa aj zhustí doprava na cestách. Už popoludní tak môžu byť vyhlasované jednotlivými okresmi kalamitné stupne. Ustávanie sneženia sa očakáva v noci na piatok od juhozápadu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd