Snehová kalamita zasiahla Česko a zastavila dopravu. Bez elektriny sú tisíce ľudí. Snežiť začína aj na Slovensku

Peter Minárik

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje oblasť tlakovej níže, ktorá so sebou prináša rozsiahle zrážkové pole. To do Rakúska a Česka prináša sneženie, ktoré komplikuje dopravu. U nás zatiaľ prší, avšak dážď sa aj u nás začína meniť na sneženie.

Rakúsko a predovšetkým Česko zasiahla prvá výraznejšia snehová nádielka, ktorá už od nočných hodín spôsobuje problémy v doprave. Výdatné sneženie počas uplynulej noci prinieslo niekoľko centimetrov nového snehu a to predovšetkým na sever Rakúska a do južného Česka.

Zrážkové pole počas uplynulej noci ovplyvnilo počasie aj na našom území, no prevažne sa jednalo o dážď. Teraz k nám začína prenikať studený vzduch, vplyvom čoho sa začínajú zrážky meniť z kvapalných na snehové.

Snehová kalamita v Česku

Snehová kalamita komplikuje od skorých ranných hodín dopravu v Česku. Najhoršia situácia je v oblasti Českých Budejovíc, kde spadlo veľké množstvo mokrého snehu a na trakčné vedenia popadali vetvy stromov. To prerušilo vlakovú dopravu, ktorú museli nahradiť autobusmi.

Zrušené sú napríklad železničné spojenia medzi Českými Budejovicami a Táborom, ale vlaky nejazdia ani medzi Českými Budejovicami a Prahou. Vlaky aj na ostatných tratiach naberajú meškanie. České dráhy informovali, že pre snehovú kalamitu nie je možné zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu.

Meteorológovia už včera varovali, že na juhu Česka a na hranici medzi Čechami a Moravou môže spadnúť až do 10 cm snehu. Sneží tu aj naďalej a sneh sa pri teplotách okolo nuly topí len veľmi pomaly. Podľa aktuálnych informácii je bez dodávok elektriny po snežení viac ako 22 000 odberných miest.

Komplikácie sú hlásené aj zo severného Rakúska. Sneží v celej oblasti od rakúsko-nemeckých hraníc až po Sankt Polten. Polícia varuje vodičov na hlavnej rakúskej diaľnici A1 aby jazdili len so zimnými pneumatikami.

Dážď sa mení na sneženie aj u nás

Naše územie sa nachádzalo v o čosi teplejšom vzduchu, a tak nočné zrážky, ktoré nad naše územie prišli priniesli predovšetkým dážď. Snežilo len vo vyšších polohách. To sa však teraz začína meniť a hranica sneženia klesá spolu s tým, ako sa nad naše územie natláča od západu studený vzduch.

Hranica sneženia sa aktuálne pohybuje okolo výšky 800 metrov, ale od západu postupne klesá. V priebehu dnešného popoludnia by sa snehové vločky mali vyskytovať už aj na severe Slovenska a zajtra sa potencionálne vločky objavia aj na ďalších miestach.

Studený vzduch sa totiž natlačí nad celé naše územie a v nadchádzajúcich dňoch prinesie snehové vločky aj do nížin. Snehové vločky sa už popoludní môžu objaviť na severozápade Slovenska. Aktuálnu polohu zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd