Sneženie a zima prichádzajú na Slovensko. Sneh bude padať aj v Bratislave

Peter Minárik

Slovensko čaká príchod zimy a prvého sneženia aj v tých najnižších polohách. Paradoxne Bratislava má vyššiu pravdepodobnosť sneženia ako taká Orava. Sneženie by malo doraziť na Slovensko v piatok počas podvečerných a večerných hodín.

Na celom území v týchto chvíľach panuje krásne, prevažne jasné až polojasné počasie bez hmiel. Vo vzduchu je však už cítiť zima. Prúdi k nám chladnejší vzduch a do tohto chladného vzduchu v závere pracovného týždňa dorazia zrážky.

Po Kataríne dorazí na naše územie zima a sneh. Numerické modely potvrdzujú to, čo sa očakáva už niekoľko dní a síce, že v závere týždňa nás čaká ochladenie, ktoré so sebou prinesie aj prvé snehové vločky. Tie by sa mali vyskytovať aj v nižších polohách.

Najskôr dážď, potom sneh

Vo štvrtok sa počasie vráti do inverzného charakteru počasia. Po slnečnom utorku a strede zavládne na takmer celom našom území inverzné a hmlisté počasie. Hmly nás čakajú aj v piatok ráno, no v priebehu dňa dôjde k zásadnej zmene.

Od juhozápadu sa bude nad naše územie nasúvať zrážková činnosť, ktorá bude súvisieť s blížiacou sa tlakovou nížou. Takzvaná Jadranka, čiže tlaková níž, ktorá v zimnom období prichádza z oblasti Jadranského mora prinesie na naše územie najskôr dážď, ktorý postupne v niektorých oblastiach nášho územia bude prechádzať do sneženia.

Takéto situácie, kedy v studenom vzduchu, ktorý do našej oblasti prúdi od severozápadu postupuje tlaková níž, ktorá prináša vlhkosť sú na predpoveď vždy pomerne náročné. Tlaková níž od juhozápadu totiž okrem vysokej vlhkosti vťahuje zo Stredomoria teplejší vzduch. Hranica medzi snežením a lejakom je tak pomerne tenká, no ako vidieť aj na animácii, tak hranica sneženia by napríklad v oblasti Rakúska, Moravy, či Záhoria a krajného západu mala ležať aj v tých najnižších polohách.