Sneženie mieri aj na východ. Slovensko teraz čaká ďalšia vlna ochladenia

Peter Minárik

Zima sa na Slovensko po krátkej prestávke počas uplynulého víkendu vracia. Už v noci na pondelok sa začne aj na našom území opäť ochladzovať a spolu s tým bude na našom území klesať hranica sneženia. Opäť sa tak rozsneží aj v nižších polohách.

V závere uplynulého pracovného týždňa dorazila zima a prvý sneh do oblasti Záhoria a okolia Bratislavy. Počas víkendu sa však na celom našom území oteplilo a aktuálne sa rozpršalo. Už o niekoľko hodín sa však na našom území začne ochladzovať a vráti sa zima.

Do našej oblasti vpadne chladnejší vzduch od severozápadu a hranica sneženia tak začne klesať. Nižšie polohy tak opäť čakajú snehové vločky, pričom naše územie čaká hneď niekoľko zrážkových vĺn.

Dážď sa na východe zmení na sneženie

Medzi prvými oblasťami, ktoré pocítia ochladzovanie bude oblasť východného Slovenska, kde aktuálne počasie ovplyvňuje rozsiahle zrážkové pole súvisiace s tlakovou nížou, ktorá sa presúva z Jadranu smerom nad Pobaltie.

V priebehu noci sa začne na našom území od severozápadu ochladzovať a to vplyvom toho, že stred tlakovej níže, ktorá aktuálne prináša na východ zrážky sa odsunie smerom na severovýchod a naša oblasť sa tak dostane na jej zadnú stranu, v dôsledku čoho do našej oblasti začne prúdiť studený a chladný vzduch od severu až severovýchodu.

Od západu sa tak v Prešovskom kraji začnú zrážky meniť na snehové. Do rána sa už dážď zmení na sneženie v takmer celom Prešovskom kraji a na Gemeri. Postupne sa snehové vločky začnú objavovať aj v Košickom kraji.

Na východnom Slovensku by malo snežiť aj počas pondelka. Očakáva sa, že sa hranica sneženia bude pohybovať na úrovni okolo 300 m n.m. a nad touto hranicou môže do pondelkového večera pripadnúť 5 až 10 cm čerstvého snehu.

Sneženie sa očakáva aj na severe

Na snehové zrážky sa môžu tešiť aj obyvatelia severného Slovenska, predovšetkým v Žilinskom kraji. Od zajtra už totiž budeme v chladnom prúdení, ktoré bude aj vlhké. Toto vlhké prúdenie bude prinášať na naše územie početné snehové prehánky, ktoré na náveterných stranách hôr Žilinského kraja môže prerásť aj do trvalejšieho sneženia.

Snežiť by malo na severe od pondelkového poludnia do utorňajšieho poludnia. Za toto obdobie by mohlo na severe pripadnúť 5 až 10 cm, na horách až okolo 15 cm nového snehu.

Na Slovensko príde snehová fujavica

Na naše územie sa už medzičasom chystá ďalšia vlna sneženia, ktorá dorazí v utorok popoludní a prinesie ju postupujúci teplý front.

V utorok podvečer sa od severozápadu postupne na mnohých miestach nášho územia rozsneží, pričom sneženie môže byť aj výdatnejšie. Aktuálne to však vyzerá tak, že v najnižších polohách západného Slovenska sa môžu predsalen objaviť aj zrážky kvapalné, no toto ešte nie je isté.

Najvýdatnejšie však bude snežiť v severozápadnej polovici Slovenska, najmä v Trenčianskom, v Žilinskom a na západe Banskobystrického kraja, kde môže pripadnúť až okolo 10 cm, v horských oblastiach až okolo 15 cm nového snehu.

V utorok a v noci na stredu sa očakávajú výraznejšie komplikácie v doprave, nakoľko sa rozfúka silný vietor, ktorý bude vytvárať snehové jazyky a vo vyšších polohách aj záveje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd