Sneženie môže byť výraznejšie. Príde najmä v piatok. Pozrite si, koľko snehu napadne

Peter Minárik

Zimné počasie sa pomaly, ale iste blíži na naše územia kto neprezul, tak minimálne na severe a východe by tak mal urobiť čo najrýchlejšie. Blíži sa totiž prvá snehová pokrývka, ktorá zasiahne aj nižšie položené oblasti. Tá najhlavnejšia vlna sneženia príde na Slovensko v piatok a vytvorí sa aj snehová pokrývka.

Už o niekoľko hodín sa na našom území ochladí a toto ochladenie spolu so sebou prinesie aj snehovú nádielku. Na tú sa musia pripraviť predovšetkým obyvatelia severného a východného Slovenska, kde by mohol napadnúť aj čerstvý sneh.

Prvé sneženie sa však na našom území očakáva už zajtra, kedy sa začne ochladzovať. Najskôr však sneženie čaká vyššie položené oblasti a nižšie položené oblasti sa dočkajú v druhej vlne ochladenia, ktorá príde v piatok.

Sneženie príde pred víkendom

Ochladzovať sa na našom území začne už v priebehu zajtrajšieho dňa. Od severovýchodu k nám začne prúdiť o niečo chladnejší vzduch a súčasne sa cez našu oblasť, smerom nad východnú Európu bude presúvať tlaková níž. Práve tá k nám vtiahne chladnejší vzduch, ktorý dorazí najskôr predovšetkým na sever Slovenska.

Zatiaľ sa však sneženie očakáva predovšetkým vo vyššie položených oblastiach, od nadmorskej výšky 700 metrov. Nižšie položené oblasti nášho územia sa dočkajú v druhej vlne sneženia, ktorá príde v piatok. Ako vidieť aj na animácii, tak zrážky sa postupne budú meniť od severu z dažďových na snehové.

Práve spomínaný piatok prinesie na Slovensko studený vzduch, ktorý pocítime na celom území. Teploty sa prepadnú a už v noci na štvrtok sa na severe územia očakáva mráz.

Počas piatka, kedy by malo spomínané sneženie doraziť by sa maximálne denné teploty mali dostať len do +8 °C, pričom však na severe bude len okolo nuly. 

Napadnúť môže niekoľko centimetrov

Zrážky prídu v piatok popoludní a na severe sa pomerne rýchlo zmenia na snehové. Na väčšine územia síce bude pršať, avšak na severe a východe začne hranica sneženia postupne klesať na 600 metrov. K ďalšiemu zníženiu hranice sneženia dôjde v noci z piatka na sobotu, kedy sa hranica sneženia zníži na severe a východe lokálne na 400 metrov.

Treba poznamenať, že teplota bude v našej oblasti klesať a v piatok večer postupne na severe klesne pod bod mrazu. Práve v dôsledku toho sa začne vytvárať snehová pokrývka.

V ktorých presne oblastiach by malo podľa aktuálnych dát snežiť a koľko snehu sa v jednotlivých oblastiach očakáva si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd