Sneženie príde už zajtra a bude výraznejšie, ako sa pôvodne čakalo. Kde a koľko snehu napadne?

Peter Minárik

Prvé snehové vločky sa na našom území vyskytnú už dnes, no hranica sneženia leží ešte vysoko. Už zajtra však začne výraznejšie klesať a postupne sa dostane aj do nižších polôh. Okrem sneženia bude aj mrznúť, a tak treba v niektorých oblastiach nášho územia počítať s tým, že napadne čerstvá vrstva snehu.

Prvá vlna zrážok už na naše územie dorazila. Počas uplynulej noci sa postupne na našom území rozpršalo, čo zapríčinila tlaková níž, ktorá smeruje cez našu oblasť nad východnú Európu, a práve táto tlaková níž bude mať vplyv na počasie u nás v priebehu nadchádzajúcich hodín.

Okolo nej k nám totiž od severovýchodu začne prenikať chladný vzduch, ktorý sa postupne postará na našom území o zmenu kvapalného skupenstva na snehové aj v nižších polohách.

Na nový sneh sa však treba nateraz pripraviť len v oblasti severného a východného Slovenska. Tu by však malo aj mrznúť a súčasne zrážky budú výraznejšie. Podmienky tak budú vhodné na vytvorenie čerstvej snehovej pokrývky, čo predstavuje potencionálne nebezpečenstvo na cestách.

Dážď sa zmení na sneženie

Ďalšie zrážky dorazia nad naše územie už počas nadchádzajúcej noci a začne sa ochladzovať. Hranica sneženia by mala postupne poklesnúť na 600 metrov, ale v priebehu zajtrajšieho dňa pôjde ešte nižšie. Príliv studeného vzduchu sa bude zvýrazňovať a spolu s tým bude hranica sneženia klesať až do najnižších polôh. Na videu môžete vidieť postupnú zmenu skupenstva.

Ako vidieť, tak dážď sa na sneh zmení postupne v takmer celom Žilinskom a v Prešovskom kraji. Snehové vločky sa dostanú aj inde, avšak tu by hranica sneženia mala ležať o čosi vyššie.

V krajných severných oblastiach, akými sú Orava, Liptov, Spiš alebo severovýchod, by malo snežiť aj v tých najnižších polohách. Zároveň by sa teploty mali pohybovať okolo nuly a v noci na sobotu poklesnú pod bod mrazu, čo zabezpečí vhodné podmienky na to, aby sa vytvárala snehová pokrývka.

Napadnúť môže až 10 cm

Snehová pokrývka sa začne vytvárať už v priebehu zajtrajšieho podvečera, no treba počítať s tým, že výraznejšie začne snežiť v noci z piatka na sobotu.

Podľa aktuálnych predpovedí by na severe nášho územia a čiastočne aj na východe malo napadnúť do 5 cm snehu, ale čím severnejšie pôjdeme, tým bude snehu viac. Na krajnom severe by mohlo ojedinele napadnúť aj viac ako 10 cm snehu. Presne v ktorých oblastiach by mal napadnúť sneh a v akej výške, nájdete na mape TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd