Sneženie sa blíži aj do nížin. Napadne do 10 cm

Peter Minárik

Sneženie mieri na naše územie. Prinesie snehovú pokrývku aj do nižších polôh. Napadne najmä na severe a východe.

Na naše územie mieri ďalší záchvev zimy. Tentoraz sneh môže napadnúť aj v nižších polohách a v utorok ráno môžu byť problémy na viacerých miestach.

Začne k nám prenikať studený vzduch

Situácia sa má tak, že nad Škandináviou sa v pondelok večer začne zvýrazňovať tlaková výš a súčasne sa nad petrohradskou oblasťou prehĺbi tlaková níž.

Okolo týchto dvoch tlakových útvarov k nám začne od severu prenikať studený vzduch.

Súčasne však z Jadranu, cez Maďarsko smerom nad južné Rusko bude postupovať tlaková níž, ktorá do našej oblasti prinesie vlhkosť.

Snežiť začne od severu

Tlaková níž, nazývaná aj ako ,,Jadranka,, ktorá sa nad našu oblasť dostane z Jadranu sa postará o výraznú vlhkosť, ktorú budeme môcť pozorovať už dnes večer.

Od juhozápadu sa totiž rozprší, pričom výdatnejšie bude pršať najmä na juhu počas celého pondelka. Spadnúť môže 30 až 40 mm zrážok.

Ako k nám v noci na utorok začne prenikať studený vzduch, tak od severu začnú kvapalné zrážky prechádzať do snehových.

Snežiť bude aj v nížinách

Už v utorok o polnoci bude snežiť aj v nižších polohách na Orave, Kysuciach, Liptove, na Spiši, či v oblasti Gemera a Prešova. Prvé snehové vločky sa začnú objavovať aj na Záhorí a v Bratislave, kde bude snežiť od 300 m n.m.

Na mape môžete vidieť očakávanú hranicu sneženia

Do rána sa sneženie rozšíri do ďalších oblastí. Snežiť už bude na celom Záhorí, v Bratislave, v okolí Dunajskej Stredy, či na väčšine Považia a aj v okolí Košíc.

Súčasne však počas utorka začnú zrážky od severu ustávať a sneženia sa tak nedočká Podunajská nížina s výnimkou jej západnej časti. Nebude snežiť ani v okolí Nitry, Banskej Bystrice, Lučenca, či Rimavskej Soboty. Nad tieto oblasti totiž ešte neprenikne studený vzduch a od západu sa začne vyjasňovať.

Najviac snehu by malo pripadnúť v okolí Spiša, pod Tatrami, na severovýchode a v oblasti Prešova. Výška nového snehu sa môže blížiť aj k 10 cm.

Nasledujúce dni prinesú mrazy. Vyhliadku na ďalšie dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd