FOTO: Sneženie zasiahlo Slovensko. Doprava skolabovala na viacerých miestach

Peter Minárik

Slovensko sužuje vlna nepriaznivého počasia. Doprava kolabuje hneď na niekoľkých miestach. Problémy sú na viacerých miestach západného a stredného Slovenska. Situácia by sa mala upokojiť až počas stredy.

Slovensko sužuje sneženie v kombinácii so silným vetrom. Vplyvom toho kolabuje doprava predovšetkým na strednom a severnom Slovensku, kde sú viaceré úseky pod vrstvou čerstvého snehu, no problémy spôsobuje sneženie aj v našom hlavnom meste.

Prvé sneženie sa objavilo už v noci na severe Slovenska, no to je na súčasnú ročnú dobu bežné a jemná snehová pokrývka nespôsobila závažnejšie problémy. Situácia sa zmenila až v priebehu večera, kedy sa od severozápadu dohnalo rozsiahle zrážkové pole.

Snehová kalamita sa presunula z Nemecka a Česka na Slovensko

Problémy už od rána sužujú Nemecko, Rakúsko aj Česko. Dopravu komplikuje sneženie o ktoré sa stará teplý front. Sneženie v týchto krajinách spôsobilo už desiatky nehôd. V priebehu popoludnia začalo ku komplikáciam dochádzať aj na našom území.

Množstvo ciest v oblasti západného a stredného Slovenska sú pod vrstvou čerstvého snehu a sneh napadol aj v hlavnom meste. Zasnežené sú cesty v mnohých častiach Bratislavy, vrátane diaľnice D4 medzi Ivánkou a Jarovcami. Zasnežená je aj diaľnica D3 medzi Čadcou a Skalitým, či úseky D1 na Považí.

Slovenská správa ciest k večeru eviduje taktiež množstvo zasnežených ciest I. triedy. Na horskom priechode Cukmantel, Čertovica, Donovaly, Grajnár, Huty, Chorepa, Javorník, Kremnické Bane, Látky-Prašivá, Makov, Podspády, Príslop, Súľová, Štós, Šturec, Veľké Pole, Vernár, Vrchslatina a Vyšehrad sa nachádza vrstva čerstvého snehu o hrúbke 1-3 cm.

Najnepriaznivejšia situácia je na horskom priechode Donovaly, ktorý je pre všetku dopravu uzatvorený a na horskom priechode Čertovica, ktorý je uzatvorený pre vozidlá nad 10 ton. 

Cestári majú plné ruky práce

Sneženie v kombinácii so silným vetrom komplikuje príchod z práce domov na viacerých miestach. V Čadci sa smerom k hraničnému priechodu tiahne kolóna o dĺžke až 5 km. Zasnežené sú aj cesty II. a III. triedy v celom Žilinskom a vo väčšine Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Najhoršia situácia je na Orave a na Kysuciach.

Polícia eviduje niekoľko dopravných nehôd v súvislosti so snežením a to od Bratislavského až po Žilinský kraj. K sneženiu sa pridáva aj silný vietor, ktorý cesty zafúkava a tak cestári zimnej údržby majú veľké problémy.

Snežiť bude do rána

Teplý front sa bude počas noci presúvať cez naše územie smerom k juhovýchodu. Zrážky by mali na západe Slovenska ustávať okolo polnoci a na strednom Slovensku v skorých ranných hodinách. Situáciu bude na strednom Slovensku až do rána komplikovať silný vietor.

Už teraz začína nad naše územie prenikať od západu teplejší vzduch. Ten sa prejavuje najskôr na západe, kde už prší a ranné teploty sa budú pohybovať od +1 do +5 °C a snehová pokrývka sa tak roztopí. Na strednom a východnom Slovensku bude ešte okolo nuly, a tak sa do bieleho rána zobudia obyvatelia viacerých oblastí.

Teplý vzduch sa však počas zajtrajšieho dňa bude dostávať aj nad ďalšie oblasti Slovenska a v nižších polohách aj severného Slovenska sa zrážky postupne zmenia na kvapalné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd