Sneženie už mieri nad Slovensko a zasiahne aj nížiny. Pozrite si, kedy bude snežiť u vás

Peter Minárik

Ešte dnes panuje na našom území relatívne teplé počasie, no to sa už čoskoro zmení. Do našej oblasti má namierený studený vzduch, ktorý prinesie sneženie hneď vo viacerých častiach nášho územia. Snehové vločky neminú ani naše hlavné mesto. Kedy treba očakávať sneženie u vás?

Počasie na Slovensku sa už začalo meniť i keď to tak možno na prvý pohľad nevyzerá. Dnes bol ukončený príliv teplého vzduchu a začína ho striedať chladný vzduch, ktorý sa nad našu oblasť začína natláčať od severu. Jeho príliv je ešte pomerne slabý. Príliv studeného vzduchu sa do našej oblasti zintenzívni v priebehu piatka.

Výraznú zmenu pocítime vo štvrtok, kedy sa na viacerých miestach nášho územia rozprší a zatečie k nám prvá vlna studeného vzduchu. To hlavné však príde v piatok. Takto to bude vyzerať deň po dni.

Štvrtok prinesie lejak

Počas štvrtka začne počasie na našom území ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa medzičasom prehlbuje nad oblasťou Jadranského mora. Táto tlaková níž sa počas štvrtka bude presúvať cez Maďarsko, východné Slovensko až nad Ukrajinu.

Okolo nej k nám začne od severovýchodu zatekať chladný vzduch, no vo štvrtok treba so snežením počítať len na hrebeňoch hôr. Do ostatných častí nášho územia prinesie tlaková níž výrazný lejak.

Zrážky sa začnú nad naše územie rozširovať vo štvrtok dopoludnia od juhu, pričom na celom území Slovenska sa rozprší vo štvrtok popoludní. Ten najvýdatnejší dážď by mal zasiahnuť východné Slovensko, kde by do piatkového rána mohlo spadnúť aj viac ako 30 mm zrážok. Najintenzívnejšie bude pršať vo štvrtok večer, kedy na juhovýchode môže v priebehu jednej hodiny spadnúť až 5 mm zrážok.

V piatok príde prvý sneh

Už v noci zo štvrtka na piatok sa zintenzívni od severu príliv chladného vzduchu vplyvom čoho začne na našom území klesať hranica sneženia. V piatok počas dňa poklesne hranica sneženia na severe nášho územia už na úroveň okolo 600 metrov.

Zrážok počas piatka však bude na našom území pomerne málo. Prevládať bude prevažne premenlivé počasie s prehánkami, ktoré tak na severe budú od 600 metrov snehové. V piatok podvečer však začne hranica sneženia od severu výraznejšie klesať.

V piatok večer a v prvej polovici noci sa už môžu objavovať snehové vločky vo všetkých oblastiach severného a takmer celého východného Slovenska s výnimkou Východoslovenskej nížiny, kde bude zatiaľ najteplejšie. To hlavné však ešte len príde.

Sobota prinesie sneh aj do Bratislavy

V sobotu v skorých ranných hodinách začne počasie od juhu ovplyvňovať ďalšie rozsiahle zrážkové pole, ktoré bude súvisieť s ďalšou tlakovou nížou, ktorá sa bude presúvať z Jadranu priamo nad naše územie. Táto Jadranka prinesie ďalšie výdatné zrážky, ktoré budú na našom území od zhruba 500 metrov snehové. Budú však oblasti, kde bude snežiť ešte nižšie.

V Žilinskom, v Prešovskom kraji, na Horehroní, v Trenčianskom kraji, na Záhorí, v oblasti Malých Karpát a v Bratislave a okolí sa očakáva sneženie aj v najnižších polohách. V Podunajskej nížine a na západe Košického kraja sa očakáva aj dážď so snehom. 

V sobotu ráno sa pripravte na zasnežené cesty. Najviac snehu napadne v Prešovskom a v Žilinskom kraji, kde môže napadnúť až do 10 mm zrážok. Na severozápade a západe, vrátane Bratislavy sa očakáva od poprašku do 5 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Júlia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
27 °C / 9 °C
Dušan
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Iveta
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd