Šokujúce video spôsobilo na internete rozruch. Takto bude vyzerať naša Zem bez ľadu

Veronika Salayová

Internetom otriaslo video, v ktorom je názorne ukázané, ako by sa zmenila mapa sveta, keby sa roztopil všetok ľad na Zemi. Mestá ako Brusel, Londýn, New York, Sydney, Tokio a mnohé ďalšie metropoly by jednoducho prestali existovať. 

Video od Science Insider nastoľuje krutú pravdu o tom, ako môže svet vyzerať, ak sa v dôsledku globálneho otepľovania roztopí všetok ľad na Zemi.

V priebehu menej ako troch minút je ukázaná možná budúcnosť ľudstva bez svetových metropol, ktoré sa nachádzajú na pobreží alebo v blízkosti oceánov. 

Z povrchu zemského by postupne zmizli európske mestá ako Brusel, Benátky, Londýn, Oslo, Petrohrad či Odesa, ale aj obrovské svetové metropoly ako Sydney, Tokio, Kalkata, Bombaj, Honkong, New York, Washington, pod vodou sa ocitne prakticky celá Florida, a mnoho ďalších lokalít. 

Ľadovec súdneho dňa je veľkou hrozbou

Pred štyrmi mesiacmi prišli vedci z Univerzity v Maine a spoločnosti British Antarctic Survey so znepokojivými výsledkami štúdií. Podľa nich sa antarktický ľadovec Doomsday Glacier, známy aj ako Ľadovec súdneho dňa, topí najrýchlejšie za posledných 5 a pol tisíc rokov.

Ak by sa obrovský ľadovec, veľký ako Spojené kráľovstvo, topilo naďalej rovnakou rýchlosťou, tak v najbližších storočiach by sa hladina vody zdvihla o takmer 3 a pol metra.

Ide o alarmujúce číslo, no štúdia hovorí iba o jednom z mnohých ľadovcov. Ak by sa roztopili všetky ľadovce sveta, planéta by sa zmenila na nepoznanie. 

Toto video má takýmto prekvapivým až šokujúcim spôsobom apelovať na ľudí, aby sa zamysleli nad dôsledkami klimatickej krízy a globálneho otepľovania, ktoré budú mať mimoriadne ničivé následky pre celé ľudstvo.

Pozrite si video, ktoré šokovalo celý svet. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd