Spolu so snehom bude na Slovensku padať aj saharský prach

Veronika Salayová

Do našej oblasti mieri výdatné sneženie, ktoré prinesie sneh do mnohých lokalít Slovenska, a tak sa aj obyvatelia nížin konečne dočkajú prvého snehu. Okrem snehových vločiek však bude padať ešte aj čosi iné, a to prach zo Sahary. 

Počas piatka a víkendu by sme sa mali pripraviť na sneženie. Nepôjde len o mierny biely poprašok, ale na našom území napadne niekoľko centimetrov snehu a vytvorí sa súvislá snehová pokrývka. 

Snehové vločky tentoraz zavítajú aj do oblastí, kde ešte sneh nemali, teda aj do nižšie položených miest. Mnohí sa tak potešia prvému väčšiemu sneženiu, ktoré prinesie najmä nedeľa a „biely“ trend bude pokračovať aj začiatkom týždňa.

V dôsledku výdatného sneženia v nedeľu treba počítať aj s komplikáciami na cestách a  treba sa pripraviť aj na možnú kalamitu najmä v poobedňajších hodinách.

Okrem snehu však bude tentoraz padať aj saharský prach. Na ten sme zvyknutí najmä cez leto, no nie je výnimkou ani na jeseň či v zime. Z oblasti Sahary sa totiž v predchádzajúcich dňoch opäť dostali čiastočky prachu do atmosféry a prúdením zavítali do Európy.

Kedy nebude sneh celkom snehobiely?

Saharský prach sa už aj v týchto chvíľach nachádza v atmosfére nad Slovenskom, no jeho koncentrácia je nízka. A aj počas celého zajtrajšieho dňa sa bude prach nachádzať v atmosfére nad naším územím. 

Podľa prognóz SKIRON bude saharský prach padať spolu so zrážkami v piatok v popoludňajších až podvečerných hodinách na takmer celom území Slovenska v koncentrácii 21 mgr/m2

Saharský prach sa nad naším územím opäť na niekoľko hodín objaví počas nedele, a to najmä v popoludňajších hodinách. Bude padať spolu so snehom. 

Ak sa vám teda bude zdať, že sneh nie je celkom snehobiely, tak budete vedieť prečo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd