Štát Kentucky zasiahlo historické tornádo, ktoré nemá obdobu. Počet obetí sa šplhá ku 100

Dominik Cenkner

Amerika sa spamätáva z následkov nezvyčajne extrémneho počasia. V piatok večer miestneho času zasiahli viaceré americké štáty silné búrky, ktoré boli sprevádzané sériou tornád. Informácie, ktoré z postihnutých oblastí prichádzajú sú katastrofálne.

Časť Spojených štátov zasiahli v noci z piatka na sobotu silné búrky. Tie si okrem materiálnych škôd vyžiadali aj obete na životoch.

„Myslíme si, že počet obetí tejto udalosti presiahne číslo 50. Pravdepodobne sa to bude blížiť k číslu 70 až 100. V tomto prípade hovoríme o najvážnejšom tornáde v histórii štátu Kentucky.“

Predbežné zistenie odhadujú, že štát mohli zasiahnuť štyri tornáda. Škody boli hlásené v najmenej 15 okresoch rozprestierajúcich sa na západe Kentucky.

Mayfield skoro vymazalo z mapy

Najtragickejšie to vyzerá v okrese Graves. Práve tam sa nachádza aj mesto Mayfield, ktoré malo silné tornádo doslova zmiesť z mapy. Mesto má pritom okolo 10 000 obyvateľov.

Asi 110 ľudí bolo v továrni na sviečky v priebehu toho, ako tornádo udrelo. „Zrejme si to vyžiada desiatky obetí“, uviedol guvernér.

Jedno z tornád, ktoré zasiahlo spomínané mestečko malo podľa radarov takú silu, že jeho hodnotenie je na úrovni EF4+. Ak by sa to potvrdilo, išlo by o prvé tornádo o sile EF5 od roku 2013.

Tornáda vyčíňali aj v ďalších štátoch

Najmenej 24 tornád bolo hlásených v piatich štátoch. Ide o Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri a Tennessee.

Aj v nich hlásia úrady viacero obetí. Najmenej dve osoby zahynuli napr. v Monette na severovýchode Arkansasu po tom, čo tornádo zasiahlo domov dôchodcov. V zariadení sa pritom zranilo najmenej 20 ľudí. Informoval o tom starosta Bob Blankenship.

Ďalšia osoba zomrela v neďalekom Leachville. Malo by ísť o dospelú ženu, ktorú búrka odrezala v obchode.

Silné búrky sa očakávali

V noci z piatka na dnešok platila výstraha pred silnými búrkami na území, kde žije približne 55 miliónov Američanov. Najvyšší stupeň výstrahy platil v štátoch Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri.

Aj napriek tomu však intenzita, najmä tornád, prekvapila aj odborníkov Jedna cesta tornáda, siahajúca od Arkansasu po Kentucky, má potenciál byť najdlhšou zo všetkých od roku 1925.

Tak silné búrky pred Vianocami nemajú obdoby

Takéto silné búrky v tomto ročnom období sú aj v Amerike neobvyklé. Potrebujete na ne totiž teplý, nestabilný vzduch, ktorý intenzívne búrky poháňa.

Rekordný nárast tepla vo východnej časti krajiny však vytvoril búrkové prostredie, ktoré je charakteristické skôr pre marec či apríl než december.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd