Štedrý deň bude teplý. Teploty prudko stúpajú a pôjdu až k +10 °C

Peter Minárik

Jeden z najočakávanejších dní roka je tu. Štedrý deň však začína pomerne nepriaznivým počasím, ktoré sa však počas dňa zlepší. Teploty však počas dnešného dňa moc Vianoce pripomínať nebudú.

Počas noci sa nad naše územie od severozápadu nasunulo zrážkové pole, ktoré súvisí s teplým frontom. Ten prinášal a ešte stále prináša sneženie predovšetkým do oblasti stredného a východného Slovenska.

Na západe je však šmykľavo, nakoľko tu prší a keďže teplota v prízemnej vrstve sa pohybuje na nízkych hodnotách, tak kvapalné zrážky na podchladenom zemskom povrchu aj namŕzajú.

V priebehu nasledujúcich hodín sa teplý vzduch postupne nasunie nad celé naše územie a Štedrý deň sa bude niesť v znamení teplého počasia.

Na západe môže byť až +10 °C

Teplý vzduch sa od západu začal nad naše územie nasúvať už okolo polnoci. Ešte o polnoci na celom území Slovenska, vrátane Bratislavy mrzlo, no po polnoci začala teplota výrazne rásť.

Ranné teploty sa už na západe pohybujú aj na hodnote okolo +5 °C a počas dňa by malo byť ešte teplejšie. Na Záhorí, v okolí Bratislavy, Trnavy, Dunajskej Stredy a v oblasti Nových Zámkov sa teploty budú dostávať až k úrovni +10 °C.

Na zvyšku územia bude o čosi chladnejšie. Teplo bude aj na Považí, či na juhu Banskobystrického kraja, kde sa teploty dostanú na hranicu okolo +5 °C. Na zvyšku územia by sa teploty mali pohybovať od 0 do +5 °C.

Aj to je však v porovnaní s uplynulými dňami výrazne vyššie. Tohtoročný Štedrý deň bude v porovnaní s uplynulými Štedrými dňami teplotne nadpriemerný o 5 °C.

Ochladí sa na 1. sviatok vianočný

Vianoce však ako celok nebudú teplé. Už v noci na 1. sviatok vianočný sa od severu začne ochladzovať, čo bude súvisieť s prechodom studeného frontu.

Ten postupne prinesie dážď, ktorý sa od severu bude meniť aj na sneženie, no predovšetkým ochladenie.

Už zajtra sa v severnej polovici územia opäť očakáva celodenný mráz. V južnej polovici Slovenska pôjdu teploty k +5 °C.

Na 2. sviatok vianočný už budú teploty na viacerých miestach pod bodom mrazu a Vianoce tak skončia s chladným počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd