Stredná Európa zažila najhoršie suchá za 2000 rokov. Bude ešte horšie, varujú vedci

Dominik Cenkner

Letné poľnohospodárske sucho v rokoch 2015 až 2018 bolo v súhrne v našich končinách, a teda v strednej Európe, závažnejšie než ktorékoľvek iné suché obdobie za uplynulých 2110 rokov. Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú zverejnili českí vedci.

Vedci z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR a Univerzity v Cambridgi analyzovali stabilné izotopy uhlíka a kyslíka v letokruhoch dubov. Z 13 500 letokruhov dokázali pre každý rok určiť mieru nedostatku alebo nadbytku vlahy.

Letokruhy v štúdii fungujú ako odtlačky prstov, ktoré možno použiť k rekonštrukcii minulej klímy. Informuje o tom Česká televize prostredníctvom svojho spravodajského webu. Odborníci ich analyzovali 13 500, pričom k tomu využili 147 vzoriek živých i mŕtvych európskych dubov. Väčšina z nich pochádza z Česka, niektoré pochádzajú z juhovýchodného Bavorska.

„Najstaršie vzorky pochádzajú z letokruhov stromov, ktoré rástli ešte v dobe Cézarovho detstva. Najmladšie sú z roku 2018. Vďaka tejto systematickej práci, ktorú sme začali v roku 2015 vznikla doposiaľ najväčšia a najpodrobnejšia súvislá rada údajov o letných hydroklimatických podmienkach v strednej Európe“, uviedol spoluautor odbornej štúdie, Miroslav Trnka.

Výsledky odhalili, že dlhodobý trend vysychania krajiny, ktorý môžeme vidieť v celom sledovanom období, sa v 20. storočí podstatne zrýchlil. Po roku 2015 už mal prekonať všetky doposiaľ suché periódy.

Hlavný autor štúdie, Ulf Büntgen, uviedol, že séria mimoriadne suchých rokov od roku 2015 v strednej Európe je mimoriadna aj v kontexte posledných dvoch tisícročí. V tomto období sa vyskytli taktiež aj mimoriadne vlhké letá, z ktorých 3 najvýraznejšie spadajú do rokov 183, 899 a 728 nášho letopočtu.

Naopak, medzi tri najsuchšie letá patrili tie v rokoch 1509, 1508 a 2018 nášho letopočtu. Obdobie 2014 až 2014 bolo najsuchšie päťročné obdobie v celej dátovej rade. Európa tak pomaly ale isto vysychá.

Bude ešte horšie

„Niektoré obdobia budú na našom území na zrážky bohaté, a to dokonca aj extrémne. Ako však budú rásť teploty, bude sa zvyšovať aj pravdepodobnosť výskytu dlhých epizód sucha. Bez adaptačných opatrení to negatívne ovplyvní nielen ekosystémy, ale aj kvalitu nášho života,“ uviedol Trnka.

Štúdia však priniesla aj jedno prekvapivé vyústenie. Podľa nej sa letá v strednej Európe stávajú suchšími nehľadiac na súčasné globálne otepľovanie. Vedci sa prikláňajú k záveru, že je to spôsobené aj drobnými odchýlkami dráhy obehu Zeme okolo Slnka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd