Stromy stresuje horúce a suché počasie. Znižuje sa ich schopnosť absorbovať CO2

Veronika Sádovská

Pretrvávajúce suchá, horúčavy a požiare zaťažujú lesy na celom svete. Klimatické zmeny menia ich schopnosť absorbovať uhlík. Výsledkom môže byť rozsiahle odumieranie stromov.

Počas klimatickej krízy veľké nádeje spočívajú v lesoch. Sú považované za najväčšie úložisko uhlíka na súši a majú aj chladiaci účinok na našu planétu.

Extrémne horúčavy, sucho a škodcovia ako podkôrny hmyz však čoraz viac ohrozujú krehkú lesnú populáciu. To, do čoho vkladáme nádej tak v dôsledku stresu z klimatických zmien môže vyhynúť.

Vedci z University of Utah (USA) a Technickej univerzity v Mníchove teraz po prvýkrát v histórii zhrnuli poznatky o vplyvoch globálneho otepľovania na lesy.

Pomocou rôznych globálnych modelov odhadli zníženie absorpcie CO2 lesmi do konca storočia. Problémom je aj strata konkrétnych druhov a tak zníženie biodiverzity prostredia.

Nakoniec použili satelitné údaje na analýzu pravdepodobnosti rozsiahleho odumierania lesov súvisiacej s klímou.

Štúdia odhalila vysoké klimatické riziko pre lesy v strednej a západnej Európe. Pravdepodobnosť rozsiahleho odumierania stromov je preto vysoká. 

Postihnutý je najmä smrek, ktorý v nižších polohách za výrazne teplejších a suchších podmienok už neprežije. Smrekové lesy sú rozšírené aj u nás na Slovensku, preto je táto štúdia dôležitá aj pre nás.

Ďalším problémom je podkôrny hmyz. Silné búrky alebo zaťaženie snehom vyvracajú stromy a tie sú potom dokonalou živnou pôdou pre škodcov. Sucho a teplo sú zase ideálne na premnoženie chrobákov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd