Studený front sa blíži k Slovensku. Do Česka priniesol zaujímavý úkaz - roll cloud

Peter Minárik

Počasie sa na Slovensku čoskoro zmení a to vďaka studenému frontu, ktorý už o pár hodín začne ovplyvňovať počasie na našom území. Do Česka priniesol zaujímavý jav roll cloud.

Zmena počasia sa už blíži. Počas noci postupoval cez Nemecko nad Česko studený front, ktorý priniesol búrky a postupne dážď.

Búrky sa dostali až do Česka

Prvé búrky sa začali vyskytovať na východe Francúzska, kde zúrili ešte okolo polnoci. Potom sa však studený front začal pohybovať rýchlo na východ a v ranných hodinách okolo 6:00 dorazil do Česka, kde taktiež priniesol búrky.

Ako vidieť aj na zázname z detekcie bleskov, tak najviac bleskov udrelo v centrálnom Nemecku, v Bavorsku a na juhozápade Česka, kde búrky postupne zanikli.

zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Na fronte sa vyskytol roll cloud

V Česku bol príchod studeného frontu sprevádzaný veľmi zaujímavým úkazom. Vyskytol sa tu tzv. roll cloud, ktorý bol najvýraznejší v skorých ranných hodinách na Plzeňsku, Příbramsku a Strakonicku.

Roll cloud, ktorého ustálený preklad do slovenčiny neexistuje sa tiahol na dĺžke niekoľkých desiatok kilometrov a má podobu bielej trubice.

foto: Tomáš Svoboda, Plzeň
foto: Tomáš Svoboda, Plzeň

Niektorým môže pripomínať iný druh oblačnosti, tzv. shelf cloud, ktorý sa častejšie vyskytuje na čele búrok, ale v porovnaní s roll cloudom je tu hneď niekoľko odlišností.

Roll cloud je oddelený od búrkového oblaku a nemusí s ním ani len súvisieť. Vyskytnúť sa môže aj v oblastiach, kde sa žiadne búrky nevyskytujú.

Odlišnosť vidieť aj na rannom zábere v oblasti Příbramska, kde v pravej časti obrázku vidieť shelf cloud tmavej farby a pod ním roll cloud.

foto: Bik Chrástečák
foto: Bik Chrástečák

Pri prechode roll cloudu sa vyskytujú silnejšie nárazy vetra. Tie boli v Česku zaznamenané na úrovni okolo 50 km/h. 

Studený front sa v priebehu dňa zvlní a jeho postup tak bude ďalej smerom na východ pomalší. Na naše územie dorazí studený front vo večerných hodinách,

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd