Sucho sa opäť zvýrazňuje. Mimoriadna situácia pre nedostatok vody platí už v 10 obciach

Peter Minárik

Uplynulý týždeň na naše územie nepriniesol výraznejšie zrážky a vplyvom toho sa začalo sucho na našom území opäť zvýrazňovať s čím súvisí aj nedostatok vody. V priebehu uplynulých dní sa situácia opäť zhoršila.

Pred týždňom sme sa radovali z výdatných zrážok, ktoré prišli na mnohé miesta nášho územia a dnes sú opäť nielen zo Slovenska, ale aj z Európy správy o ďalších prejavoch sucha.

Posledný júlový víkend priniesol na naše územie desiatky milimetrov zrážok, pričom na severozápade územia napršalo aj okolo 100 mm. Uplynulé dni však veľa zrážok na naše územie nepriniesli. Zrážky sa síce vyskytli, no jednalo sa prevažne o zrážky z prehánok a z búrok.

To sa odzrkadľuje aj na intenzite sucha. Zatiaľ čo minulý týždeň sucho nebolo také strašné, tak po ďalších siedmich dňoch je to so suchom opäť zlé.

odchýlka pôdnej vlhkosti na konci júla
odchýlka pôdnej vlhkosti na konci júla
aktuálna odchýlka pôdnej vlhkosti, zdroj: intersucho
aktuálna odchýlka pôdnej vlhkosti, zdroj: intersucho

Zrážok je výrazne pod priemerom

Sucho nabralo na našom území na sile predovšetkým v máji a v júni, kde sa vyskytlo málo zrážok, pričom v júli začalo ísť už o extrémnu situáciu. Zrážkový deficit sa aktuálne vyskytuje na celom našom území, pričom situácia je najhoršia na strednom a východnom Slovensku, kde by situáciu zvrátili až niekoľkodňové dažde a je možné že zrážkový deficit sa tento rok zmierni len mierne.

Na bratislavskom letisku chýba v porovnaní s dlhodobým normálom okolo 50 mm zrážok. To samo o sebe nie je také dramatické, no na východe, v okolí Košíc a v Kamenici nad Cirochou chýba už viac ako 150 mm. Najkritickejšia situácia je v Banskobystrickom kraji. Na klimatologickej stanici na Sliači sa zrážkový deficit pohybuje už na úrovni 220 mm. Inými slovami povedané, zatiaľ čo za prvých 7 mesiacov roka spadne v oblasti priemerne okolo 420 mm zrážok, tento rok spadlo len okolo 200 mm.

Voda opäť dochádza

Výdatné zrážky, ktoré sa v závere júla vyskytli pomohli zmierniť sucho. Nasýtili sa však predovšetkým povrchové vrstvy pôdy. Hlbšie voda moc neprenikla. V hĺbke 40-100 cm panuje naďalej až extrémne sucho, čo sa prejavuje na výdatnosti vodných zdrojov.

Pre sucho majú nedostatok vody hneď v niekoľkých lokalitách a mimoriadna situácia platí aktuálne v desiatich slovenských obciach. Ide o obce Volica, Drňa, Chrámec, Pača, Dlhé Stráže, Banská Štiavnica, Baldovce, Richnava, Zubák a Sútor.

V týchto obciach sú obyvatelia zásadne obmedzení. Nemôžu prať, variť, zavárať, umývať sa, dopestovať vlastné produkty a bez vody sa žije len ťažko. Do týchto obcí zvážajú vodu cisterny a vyzerá to tak, že tak skoro sa situácia nezmení. Predpovede nenaznačujú, že nás čakajú plošnejšie a výdatnejšie zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd