Sucho trápi aj Chorvátsko. Na Istrii musia dovolenkári šetriť vodou. Hrozia vysoké tresty

Veronika Salayová

Pretrvávajúce sucho v západnej, južnej a strednej Európe prinútila viaceré krajiny k rozsiahlym obmedzeniam pitnej vody. Vodná kríza zasiahla už aj Chorvátsko, kde musia vodou šetriť i dovolenkári. 

Jedna z obľúbených dovolenkových destinácii v Chorvátsku − polostrov Istria − aktuálne čelí vodnej kríze, čo prinútilo úrady k obmedzeniam pitnej vody. Tieto obmedzenia sa netýkajú iba domácich, ale aj turistov. 

Reštrikcie ohľadom používania pitnej vody sa týkajú zákazu umývania áut, polievať záhrady či sprchovať sa na plážach a kúpaliskách. Výnimku majú tržnice, rybie trhy a poľnohospodári. 

Chorvátska vláda zaviedla tieto opatrenia pre rozsiahlu vodnú krízu, ktorá bude v nasledujúcich týždňoch naďalej pretrvávať.

Predpovede v nasledujúcom mesiaci nesľubujú žiadne významné zrážky, ktoré by zmiernili extrémne sucho na polostrove. 

Žiadne sprchy na plážach

Obmedzenia pre dovolenkárov sa na Istrii dotknú najmä tak, že pri príchode na pláž alebo kúpalisko nebudú mať možnosť osprchovať sa. Toto pravidlo platí na Istrii od polnoci. 

Sprchy tak budú mať dovolenkári k dispozícii až v kempoch a alebo na izbách, priamo na pláži už nie. Od pondelka začnú na plážach osádzať aj informačné tabule ohľadom nových obmedzení. 

Ak napríklad turisti prišli na dovolenku do tejto destinácie svojím autom, od dnešného dňa si ho nemôžu umyť v miestnych autoumyvárňach. 

Dozor nad plnením redukčných opatrení budú vykonávať mestskí strážcovia, ktorí zistené priestupky oznámia štátnej inšpekcii. Tá na základe šetrenia porušovateľov z vodovodu čiastočne alebo úplne vylúči, pokiaľ budú redukčné opatrenia pretrvávať. Všetkým porušovateľom tak hrozia vysoké tresty a prázdne kohútiky s pitnou vodou. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd