Taliansko zažíva najhoršie sucho za 70 rokov. Miláno vypína fontány a závlahy

Dominik Cenkner

Severné Taliansko v súčasnosti zažíva najhoršie sucho za posledných 70 rokov. Hrozí, že rieka Pád vyschne a pitnej vody bude stále menej. V regióne už bol vyhlásený stav núdze. Teraz sa bude využívať Gardské jazero.

V severotalianskom regióne Lombardia nadobudlo súčasné sucho dramatické rozmery. Po mesiacoch bez výrazných dažďov hrozí, že najväčšia talianska rieka Pád vyschne.

V niektorých obciach sa už pitná voda dostáva na prídel. Plány na zavedenie vodovodu z jazera Garda do upadajúceho Pádskeho údolia však narážajú na odpor.

Gardské jazero je najväčšie talianske vnútrozemské jazero a turistický magnet na úpätí Južných Álp. Ale aj tam sú už viditeľné dôsledky extrémneho sucha: hladina jazera klesla v porovnaní s minulým rokom približne o pol metra.

Keďže v Alpách v zime nebol dostatok snehu, s topiacou sa vodou sa takmer nedá počítať. Hladina jazera tak stále klesá.

Koniec polievaniu trávnatých plôch

Rieka Pád sa považuje za najdôležitejšiu životnú tepnu v najľudnatejšom regióne krajiny. V Lombardii žije približne desať miliónov ľudí a nachádza sa tu aj metropola Miláno.

Ak rieka vyschne, mnohí ľudia prídu o živobytie. Hrozí, že úroda uschne, pretože polia sa už nedajú zavlažovať. Dokonca aj dodávky elektriny sa zastavia.

Medzitým starosta Milána, Giuseppe Sala, oznámil, že mesto už nebude zavlažovať zelené plochy a zatvorí niekoľko studní. Vyzval obyvateľov mesta, aby znížili spotrebu vody, a odporučil, aby klimatizácia bola nastavená na teplotu maximálne 26 stupňov, čím sa ušetrí energia. Na tento účel by mali mať obchody zatvorené dvere.

Riešenie je v nedohľadne

Vzhľadom na hrozivú situáciu aj regionálna vláda Lombardie čoraz dôraznejšie presadzuje využívanie severotalianskych jazier a odvádzanie ich vody do Pádu. Postihnuté pobrežné komunity však už teraz veľmi trpia suchom a obávajú sa o svoje ekonomické prežitie.

V súvislosti s hroziacim stavom núdze Taliansko medzitým požiadalo o pomoc pri riešení vodnej krízy aj Švajčiarsko. Na budúci týždeň je naplánované stretnutie regiónov na najvyššej úrovni so zástupcami vlády. Sotva však možno očakávať rýchlu dohodu o vhodných opatreniach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd