Teplé počasie končí. Na Slovensko mieri dážď, ochladenie a sneženie

Peter Minárik

Počasie sa na našom území už v nadchádzajúcich hodinách výraznejšie zmení. Pred nami je vlna výdatnejších zrážok a zároveň aj ochladenia. Babie leto, ktoré na našom území v uplynulých dňoch panovalo nateraz skončí.

Slovensko v priebehu nasledujúcich hodín čaká výrazná zmena v doterajšom priebehu počasia. Zatiaľ čo dnes sme mali na našom území ešte krásne a slnečné počasie s vysokými teplotami, ktoré sú na súčasnú ročnú dobu neštandardné, tak počasie sa teraz zmení.

Od západu sa cez naše územie bude presúvať rozsiahle zrážkové pole, ktoré prinesie výdatnejšie a plošné zrážky za ktorými sa výraznejšie ochladí.

Tlaková níž prinesie výdatnejšie zrážky

Počasie už v noci začne ovplyvňovať studený front, ktorý postupne prinesie prvé zrážky. Tie by sa mali začať objavovať predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. ďalšia výdatnejšia vlna zrážok sa začne cez Slovensko rozširovať v ranných hodinách.

To už počasie na našom území začne ovplyvňovať ďalší tlakový útvar a tou je tlaková níž, ktorá sa prehĺbi nad Jadranom a cez Balkán sa bude rýchlo presúvať smerom nad Maďarsko.

Táto tlaková níž prinesie na naše územie ďalšiu vlnu zrážok. Zrážky sa začnú rozširovať od juhozápadu a postupne sa nasunú and celé územie. Ustávať by mali až v utorok popoludní. Za utorok by malo na našom území napršať pomerne dosť zrážok. Zrážkové úhrny sa budú pohybovať od 10 do 25 mm, ojedinele aj viac.

Sneženie aj ochladenie

Keďže teplé južné prúdenie bude striedať chladnejšie od severozápadu, tak v dôsledku toho začne na našom území klesať hranica sneženia, ktorá sa postupne zníži na výšku 1300 m n.m. Sneženie sa tak opäť vráti na naše hory.

V nižších polohách to zatiaľ bude bez snehu, no aj tu sa výraznejšie ochladí. Z pondelkových maxím +13 až +18 °C sa teploty v utorok prepadnú len na +5 až +11 °C a podobne chladno bude aj v nasledujúcich dňoch.

Utorok tak bude daždivý, no v stredu sa počasie upokojí. Ďalšia vlna zrážok však nenechá na seba dlho čakať a dorazí počas štvrtka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd