Teplé počasie na Slovensku postupne skončí. Postupne sa výrazne ochladí

Peter Minárik

Počasie na Slovensku ovplyvňuje studený front, ktorý už počas noci priniesol zrážky, no teraz nás čaká predovšetkým ochladenie. Ďalšia vlna ochladenia nás čaká v priebehu budúceho týždňa a malo by sa ešte výraznejšie ochladiť.

Je čas sa rozlúčiť s tropickými teplotami, ktoré sa na našom území šplhali až k hranici +35 °C. Horúce počasie počas noci začal ukončovať studený front. Ten ešte na juhu a východe počasie neovplyvňuje a teploty sa tu tak dostávajú až nad +30 °C, ale zmena príde čoskoro aj tu.

V noci sa búrky vyskytli predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. Búrkový systém sa od juhozápadu z Maďarska presúval cez západné Slovensko smerom nad stredné Slovensko, kde zanikol. Priniesol viac ako 2000 bleskov a lokálne aj výdatnejšie zrážky. Napríklad v Šaštíne, v okolí Partizánskeho, či Čierneho Balogu spadlo aj okolo 30 mm zrážok.

Zrážky sa aktuálne na našom území nevyskytujú a hlavné zrážkové pole je nad Rakúskom a nad Moravou. Počas popoludnia sa však zrážky môžu predsalen objaviť aj u nás.

Front prinesie slabšie búrky a zrážky

Ešte počas dnešného popoludnia možno najmä na severe stredného Slovenska počítať s možným výskytom búrok, či výraznejších prehánok. Búrky by tu však nemali byť príliš nebezpečné.

Nad Rakúskom a nad severozápadným Maďarskom sa zároveň nachádza výraznejšie zrážkové pole, ktoré by čiastočne mohlo ovplyvniť počasie aj na západnom Slovensku. Do polnoci sa nejaké tie zrážky môžu vyskytnúť aj tu, no nemalo by sa jednať o výdatnejšie zrážky a spadnúť by malo len zopár milimetrov.

Ďalšie búrky sa vyskytnú počas pondelka. To sa už studený front bude nachádzať priamo nad našim územím a prehánky a búrky hrozia predovšetkým vo východnej polovici nášho územia.

Začne sa výraznejšie ochladzovať

Za studeným frontom sa už teraz začína ochladzovať. Na západnom Slovensku sa aktuálne teploty pohybujú už pod hranicou +30 °C, len okolo +25 °C, pričom postupne tento chladnejší vzduch zatečie aj nad ďalšie časti Slovenska. Posledné augustové dni tak prinesú teploty v rozmedzí +23 až +29 °C.

Ďalší studený front, ktorý zároveň prinesie aj výraznejšie ochladenie dorazí na naše územie v priebehu stredy. Opäť nás čakajú zrážky, no predovšetkým výraznejší pokles teplôt.

Maximá by sa v prvé septembrové dni mali pohybovať len od +18 do +25 °C, čo je pod hranicou dlhodobého teplotného normálu a nočné teploty poklesnú na +12 až +5 °C, pričom v dolinách a v kotlinách môže byť ešte chladnejšie. Kedy sa zasa oteplí si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd