Teplé počasie rapídne znižuje cenu plynu. Plyn je najlacnejší za 4 mesiace a stále výrazne klesá

Peter Minárik

V energetike konečne počuť priaznivé správy. Cena plynu začala prudko klesať a dopomohlo k tomu niekoľko faktov. Zásadný vplyv má aj počasie, s čím súvisí, že plynu nebude treba tak veľa. Rusko, ktoré bolo najväčším dodávateľom plynu, sa stáva bezvýznamným. Na európsky trh dodáva už menej ako desatinu plynu.

Španielsko dnes hlási teploty až +35 °C a podobne teplo je aj vo Francúzsku, kde sa teploty pohybujú okolo hranice +30 °C. Veľmi teplo panuje aj v našej oblasti. Teploty prekračujú hodnotu letného dňa hneď v niekoľkých štátoch a to má zásadný vplyv aj na energetický sektor.

Plynu totiž nepotrebuje Európa v aktuálnom období toľko, ako je v súčasnom ročnom období bežné, a aktuálne klimatologické vyhliadky hovoria o tom, že nadpriemerne teplé počasie by malo v Európe pokračovať aj v nadchádzajúcich týždňoch.

Plynu je dostatok

Teplé počasie v Európe aktuálne spôsobuje, že plynu treba menej, ako je v súčasnom ročnom období bežné. Vykurovacia sezóna sa totiž odkladá a ani na prekurovanie plyn aktuálne nepotrebujeme a podľa predpovedí ešte potrebovať ani nebudeme.

Vplyvom priaznivého počasia a takmer plných plynových zásobníkov sa začal plyn využívať na výrobu elektrickej energie, ktorej cena taktiež začala klesať. Tankerov so skvapalneným zemným plynom je toľko, že len pri pobreží Pyrenejského polostrova stojí viac ako 30 tankerov, ktoré nemajú kde vyložiť plyn.

Európa totiž vplyvom teplého počasia spotrebúva menej plynu, ako je v súčasnej ročnej dobe bežné. K tomu všetkému sa plynom šetrí, spotreba plynu sa znížila a plynové zásobníky sú v Európe takmer zaplnené, pričom ich naplnenosť sa blíži k technologickému stropu. Plynu je skrátka aktuálne dostatok a dostatok by ho aj malo byť, čo sa odráža na cene plynu.

Plyn je najlacnejší za uplynulé mesiace

Cena plynu začala rásť v polovici júna, keď Rusko prestalo dodávať plyn pod rôznymi výhovorkami. Cena plynu ešte vtedy stála okolo 95 € za MWh. Od polovice júna začala cena výrazne stúpať a stúpala spolu s tým, ako Rusko dodávalo menej a menej plynu. Rekordné ceny sme zaznamenali na konci augusta, kedy cena plynu vystúpila až na 320 € za MWh. Vtedy Rusko odstavilo plynovody Nord Stream a Európa sa začala báť.

Pred vojnou dodávalo Rusko do Európy asi 40 % spotreby plynu v celej EÚ a bol najvýznamnejším dodávateľom. Dnes má Rusko na trhu s energiami zlú povesť. Obmedzením dodávok porušilo aktuálne kontrakty, za čo sa pripravujú súdne spory, a Európa začala hľadať alternatívne zdroje. Závislosť od Ruska začala klesať. Zatiaľ čo pred rokom dodávalo Rusko do Európy až 40 % plynu, tak aktuálne je to už menej ako 8 %, čo má vplyv aj na ceny plynu.

Cena plynu začala z augustových maxím prudko klesať. Cena klesá kontinuálne spolu s tým, ako prichádzajú jednotlivé priaznivé správy pre energetický sektor Európy. Z augustovej ceny 320 € za MWh sme sa dnes dostali už k 115 € za MWh.

Za posledný mesiac klesla cena plynu o 36 %, pričom dnes to bolo až o 9 %. Cena plynu sa tak blíži k cene, aká bola na trhoch zhruba pred obmedzením dodávok plynu z Ruska.

vývoj cien plynu na burze, zdroj: tradingeconomics.com
vývoj cien plynu na burze, zdroj: tradingeconomics.com

Zásobníky sú takmer plné

Cenám plynu určite nahráva aj fakt, že Európa sa začala pripravovať na zimu vo veľkom. Znárodnila zásobníky, ktoré boli vo vlastníctve Gazpromu a ktorý ich schválne nechával prázdne, aby ovplyvňoval cenu plynu, a aktuálne je v Európe uskladnených viac ako 1000 TWh, čo je viac ako 92 % z celkovej kapacity plynových zásobníkov v Európe.

Podobne sme na tom aj na Slovensku. Aktuálna naplnenosť zásobníkov je viac ako 90 % a stále plníme. Viaceré štáty EÚ hlásia už plné zásobníky a nemajú čo s plynom robiť. Začali preto plyn spaľovať a čoraz viac využívať na výrobu elektrickej energie. Vďaka tomu sa prudko znižuje aj cena elektriny.

vývoj cien plynu, zdroj: okte.sk
vývoj cien plynu, zdroj: okte.sk

Počasie praje a bude priať

Poklesu ceny plynu praje aj počasie, ktoré aktuálne hrá taktiež dominantný faktor. V Európe je na súčasnú dobu extrémne teplo a najnovšie predpovede a klimatologické vyhliadky naznačujú, že nadpriemerne teplé počasie bude aj v nadchádzajúcich týždňoch. Podľa predikcií bude nadpriemerne teplé počasie panovať minimálne do začiatku decembra.

teplotné anomálie na december až február, zdroj: ECMWF
teplotné anomálie na december až február, zdroj: ECMWF

Do začiatku decembra by priemerná teplota v Európe mala byť o 2 až 5 °C vyššia, ako je dlhodobý teplotný normál, pričom klimatologické modely avizujú, že v zimnom období, teda od decembra do februára, by mali byť v Európe teploty na úrovni teplotného normálu až mierne nad normálom.

Strašenie o tuhej zime je teda bezvýznamné. Vpády chladného vzduchu sa, samozrejme, očakávajú a prechodne môže byť veľmi chladno, napríklad pred Vianocami, kedy sa očakáva vpád chladného vzduchu, avšak celkovo by mala byť zima normálna až mierne teplejšia. A priaznivé počasie, samozrejme, bude ďalej znižovať ceny plynu, ak sa nič zásadné nestane.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd