Teplotný kolaps v Amerike. Za 30 minút sa ochladilo o 20 °C. Letiská zastavujú prevádzku. Zomreli prví ľudia

Veronika Salayová

Do Severnej Ameriky dorazilo extrémne ochladenie, ktoré za krátky čas spôsobilo teplotný šok. V priebehu 30 minút klesla teplota v niektorých lokalitách až o 20 °C. Situácia sa bude s pribúdajúcimi hodinami už len zhoršovať a ochladenie viac a viac prehlbovať. 

Prudké ochladenie dorazilo do Kanady a do severných oblastí USA a rýchlo sa rozširuje smerom na juh do centrálnej časti USA. Studený arktický vzduch spôsobuje extrémny pokles teplôt doslova za pár minút. 

V Denveri v Colorade sa prílev ľadovej vzduchovej masy prejavil na prudkom poklese teplôt. Teploty medzi 15:53 ​​a 16:35 h. miestneho času rapídne klesli z +5,5 °C na -15 °C. Podľa predbežných údajov získaných z medzinárodného letiska v Denveri bude zrejme tento pokles teploty o 20,5 °C najväčším poklesom za hodinu v histórii stanice. 

Podobne prudký pokles zaznamenali meracie stanice aj vCheyenne vo Wyomingu, kde teplota z +6,1°C klesla na -16,1 °C len za 30 minút. Arktický vzduch sa naďalej rýchlo rozširuje smerom na juh, pričom ochladenie prinesie aj do južných štátov USA až po Mexický záliv, kde nie sú obyvatelia na takéto nízke teploty zvyknutí.

zaznamenaný pokles teploty
zaznamenaný pokles teploty

Teplotný šok tesne pred Vianocami

Teploty budú klesať naozaj nízko. V Kanade klesnú pod -50 °C a v centrálnych oblastiach USA klesnú do -30 až -40 °C. Veľmi chladno bude takmer na celom východe, strede aj západe, s výnimkou krajného západu, a aj v južných oblastiach s výnimkou Kalifornie a Floridy.

Pôjde o teplotný šok, ktorý nemohol prísť v nevhodnejšom čase, keďže Vianoce sú za dverami. Najhoršia poveternostná situácia by v USA mala nastať zajtra, teda jeden deň pred najvýznamnejšími sviatkami v roku.

Situácia je pre obyvateľov obzvlášť nebezpečná, hlavne bez správnych opatrení. Omrzliny na odhalenej pokožke môžu pri takýchto teplotách vzniknúť už za 5 minút.

Okrem veľmi nízkych teplôt obyvateľov potrápi aj blizzard, teda husté sneženie v kombinácii so silným vetrom, čím nastane dopravný kolaps a prerušia sa dodávky elektriny. Najhoršia situácia sa očakáva v Illinois, Indiane, Michigane, Ohiu, Wisconsine, Iowe, Kansase, Nebraske a Missouri. V mnohých oblastiach napadne do 30 cm snehu.

Situáciu spôsobuje to, že nad severozápadom USA sa nachádza tlaková výš, zatiaľ čo nad východným pobrežím oblasť tlakovej níže. Vďaka tomu je umožnené jazyku chladného vzduchu zatiecť až k Mexickému zálivu.