Teploty pôjdu ešte vyššie až k +20 °C. Potom sa však vráti zimné počasie

Peter Minárik

Počas nadchádzajúceho týždňa nás čaká v skutku pestrý charakter počasia. V prvej polovici týždňa zažijeme nadpriemerne teplé počasie, no druhá polovica prinesie presný opak. Výraznejšie sa ochladí a ochladenie prinesie aj ďalšie snehové vločky.

Počasie na našom území je už niekoľko dní stabilné. Môže za to tlaková výš, ktorá sa presúva od západu cez Európu a práve teraz sa nachádza jej stred priamo nad našim územím. Práve vďaka tejto tlakovej výši zažívame aktuálne na našom území stabilné a teplé počasie.

Takýto príjemný charakter počasia by mal na našom území pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch a bude ešte teplejšie. Potom sa však črtá zmena v doterajšom charaktere počasia.

Teploty pôjdu až k +20 °C

Začiatok týždňa bude aj naďalej pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorej stred sa aktuálne nachádza priamo nad našim územím. Tento stred tlakovej výše sa postupne presunie nad Čierne more a východné Stredomorie.

Práve tento presun tlakovej výše prinesie do našej oblasti ešte teplejšie počasie ako máme na Slovensku doteraz. Po zadnej strane tejto tlakovej výše k nám totiž začne od západu až juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch, v dôsledku čoho pôjdu teploty počas dňa ešte vyššie.

Maximálne denné teploty sa budú v pondelok pohybovať od +9 do +15 °C, ale v stredu, kedy by mal príliv teplého vzduchu do našej oblasti vrcholiť sa teploty dostanú na +13 až +20 °C, čo je výrazne nad hranicou dlhodobého teplotného normálu. Ojedinele by pritom teploty mohli aj prekonať hranicu +20 °C.

V druhej časti týždňa návrat zimného počasia

Teplé počasie by malo skončiť v strede týždňa vo štvrtok začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý bude spojený s hlbokou tlakovou nížou nad Škandináviou.

Súčasne sa v tejto oblasti nízkeho tlaku vzduchu prehĺbi nad Britskými ostrovmi ďalšia tlaková níž, ktorá bude postupovať priamo nad naše územie. Táto níž spôsobí, že v západnej Európe bude vo štvrtok úradovať veľmi silný vietor. Na našom území vietor zosilnie len čiastočne, ale čo tlaková níž prinesie predovšetkým je vlna dažďa a ochladenia.

Druhá polovica týždňa tak prinesie skôr oblačné až zamračené počasie s dažďom a teploty sa prepadnú pod hranicu +10 °C. Maximálne teploty by sa počas budúceho víkendu mali pohybovať len od +4 do +11 °C a vplyvom ochladenia sa na sever Slovenska opäť vráti sneženie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd