Teploty pôjdu nahor. Na Vianoce bude nadpriemerne teplo

Ľubomír Franko

Vianoce sa pomaly blížia a častokrát dostávame otázky, ako to bude cez sviatky vyzerať s počasím. Bude teda teplo, chladno, so snehom alebo bez ? Odpovede sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. 

Teploty sa momentálne pohybujú pod dlhodobým priemerom. Vonku pozorujeme celodenné mrazy a ranné minimá sa dostávajú k dvojciferným hodnotám. Už dnes by mali mierne stúpnuť a počas najbližších 4 až 5 dní sa budú pohybovať na úrovni dlhodobého priemeru.

Zmena nás s veľkou pravdepodobnosťou očakáva pred vianočnými sviatkami. Modely momentálne rátajú s postupným otepľovaním, ktoré by malo nastať už deň pred Vianocami. Dôvodom bude tlaková výš v oblasti Stredozemného mora, ktorej chrbát bude siahať až nad strednú Európu. Po jej prednej strane k nám bude od juhozápadu prenikať teplejší a vlhký vzduch. 

Ako to teda bude so snehom ?

Teploty by sa mali dostať nad dlhodobý priemer. Modely predpokladajú, že cez vianočné sviatky sa naše územie bude nachádzať v teplom sektore frontálneho systému. Znamená to vyššie teploty, no takisto zrážky v kvapalnej forme.

Snehová pokrývka sa očakáva najmä v severnej polovici územia, kde sa sneh buď nestihne roztopiť, alebo sa tu teploty budú aj počas dňa pohybovať len okolo 0 °C.

Najnižšia šanca na snehovú pokrývku je momentálne logicky v nížinách, kde by cez Vianoce mali byť teploty nad nulou. 

S oteplením rátajú modely už niekoľko dní, no zároveň rátajú aj s väčším počtom zrážok. Môže sa tak stať, že síce bude na Vianoce teplo, no sneh tu zostane z predchádzajúcich dní, no bude sa postupne topiť.

Snehovú predpoveď pre Vianoce budeme pravidelne aktualizovať na našom webe. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd