Teploty v najbližších dňoch budú atakovať +35 °C. Viete ako predísť úpalu?

Dominik Cenkner

Do našej oblasti už niekoľko dní prúdi veľmi teplý vzduch. Jeho prílev vyvrcholí v najbližších hodinách. Teploty sa budú šplhať poriadne vysoko pričom budú predstavovať aj záťaž pre ľudský organizmus.

Teploty sa už dnes dopoludnia šplhajú poriadne vysoko. Napr. v Senici po 9. hodine namerali +27,7 °C.

Tak vysoké hodnoty teplôt však môžu u niektorých ľudí vyvolať problémy, najčastejšie vo forme úpalu. Ide o úraz teplom, kedy zlyhajú termoregulačné mechanizmy tela. Spôsobuje ho vysoká okolitá teplota, a to aj keď sa nenachádzate na priamom slnku.

Môže k nemu prísť napr. aj v prehriatom dopravnom prostriedku, keď pri strate solí a telesných tekutín vzniká šok z prehriatia organizmu. Ohrozené sú najmä deti, staršie osoby či vo všeobecnosti ľudia so zlou kondíciou, ktorí nie sú zvyknutí na fyzickú námahu v horúcom prostredí.

Riziko hrozí aj šoférom, u ktorých prehriate spomaľuje ich reakcie. Ich jazda následne vyzerá akoby boli pod vplyvom alkoholu.

Príznaky a ako úpalu predchádzať

Medzi príznaky úpalu patrí úzkosť, apatia, zahmlené videnie či studený pot, ale aj závraty, nevoľnosť a bolesti hlavy. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť vážnejšie poruchy funkcie centrálneho nervového systému.

Prvá pomoc spočíva najmä v tom, že postihnutého umiestnime do chladnejšej miestnosti resp. tieňa a hlavu mu držíme vo zvýšenej polohe. Zbavíme ho prebytočného oblečenia a ochladzujeme jeho telo navlhčeným kusom látky alebo studenými obkladmi na hlavu.

Podáme mu dostatočné množstvo tekutín. Najlepšie bezbublinkové minerálky, nesladené čaje či iné roztoky. Sledujeme jeho stav a v prípade potreby voláme záchrannú službu.

Ak sa chceme úpalu vyhnúť, samozrejmosťou je dodržiavanie pitného režimu (min. 3 L tekutín denne), nezdržiavanie sa na priamom slnku medzi 11-15 hodinou či nosenie vzdušného odevu. Praktické je mať so sebou minerálnu vodu v spreji alebo vlhké vreckovky, ktorými si môžeme utrieť tvár a oblasť krku, čím sa zvýši odparovanie, vďaka čomu sa pokožka ochladí. Netreba zabúdať ani na správne používanie klimatizácie. Tá by mala byť nastavená len na 5 - 7 stupňov chladnejšie než je vonkajšia teplota.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd