Teploty v noci klesli pod -20 °C. Kde bolo najchladnejšie? Pripravte sa na vlnu oteplenia

Peter Minárik

Máme za sebou doslova ľadovú noc. Počas noci klesali teploty na celom území pod hranicu -5 °C, pričom v našich dolinách a kotlinách išli teploty ešte o čosi nižšie. Minimálne teploty klesali až k -25 °C. Máme tak za sebou prvé teploty pod -20 °C.

Uplynulá noc bola na našom území mimoriadne chladná. Môže za to súhra štyroch okolností: vyjasnenie, utíšenie vetra, príliv chladného vzduchu a snehová pokrývka.

Ak sa tieto štyri podmienky splnia, tak teploty dokážu klesať poriadne nízko. Pravdepodobne by sme dnes išli aj pod -25 °C, avšak ďalšiemu poklesu teplôt zabránila oblačnosť.

Minimá boli zaznamenané skoro

Nestáva sa často, aby sme konštatovali, že najnižšie teploty boli na staniciach zaznamenávané krátko po polnoci. Obvykle sa tak totiž deje v skorých ranných hodinách, kedy je efekt prechladzovania najvýraznejší.

Do našej oblasti naďalej prúdi chladný vzduch, a to aj v ranných hodinách, avšak nočný pokles teplôt zastavila oblačnosť. Tá sa už okolo 1:00 h začala zväčšovať na mnohých miestach nášho územia, a tak sa pokles teplôt zastavil.

Najchladnejšie bolo okolo polnoci. Teploty boli ešte nižšie, ako sa pôvodne očakávalo, a s vysokou pravdepodobnosťou by boli ešte nižšie, keby nezačala pribúdať oblačnosť.

Teplota klesla k -25 °C

Pre analýzu dnešných teplôt použijeme sadu dvoch skupín meteorologických staníc. Prvú sadu prevádzkuje štátny SHMÚ. Na ich staniciach, ktoré sú online prístupné, bola najnižšia teplota zaznamenaná na Orave. V Rabči bolo -21,4 °C a v Oravskej Lesnej -20,4 °C.

Tieto hodnoty sa ešte môžu korigovať, keďže zároveň časť staníc nie je online pre širokú verejnosť. Dáta SHMÚ tak ešte môžu byť pozmenené.

Zaujímavé je však sa pozrieť na sadu amatérskych staníc, ktoré sú nainštalované dobrovoľníkmi v rôznych kútoch Slovenska. Takéto stanica spĺňajú vysoké štandardy, čo sa týka použitého hardwaru a aj inštalácie, a následného umiestnenia stanice. Nie sú teda umiestnené na betónovej ploche, ktorá výsledky skresľuje, ale spĺňajú meteorologické štandardy.

Takéto stanice inštalujú dobrovoľníci do rôznych záujmových lokalít Slovenska, kde sa dlhodobo vyskytujú lokálne zaujímavé meteorologické hodnoty.

Niektoré stanice sú umiestnené vo verejne známych, veľmi chladných lokalitách, ktoré sú presne vytypované ako napríklad Dobšinská ľadová jaskyňa či Pusté Pole, a práve na týchto staniciach boli dnes namerané ešte nižšie hodnoty.

Podľa webu meteocentrum.sk, ktorý zbiera dáta z týchto záujmových lokalít, tak dnes bolo najchladnejšie v Pustom Poli, neďaleko Telgártu, kde teplota klesla na -23,5 °C.

Druhá najchladnejšia lokalita bola zaznamenaná na ranči pod Ostrou Skalou v oblasti Dobšinskej ľadovej jaskyne, kde teplota klesla na -22,9 °C.

Prichádza oteplenie

Aktuálne už na našom území začali teploty rásť a už nasledujúca noc bude úplne iná. Do našej oblasti začne prúdiť teplejší vzduch a súčasne sa zväčší oblačnosť a bude snežiť.

Dnes ešte čakajte celodenné mrazy, ale nasledujúcu noc už teploty zrejme neklesnú nikde pod -10 °C, a zajtra pôjdu teploty na našom území dokonca nad nulu a priblížia sa k +5 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd