To najhoršie nás ešte len čaká. Kde búrky a lejak vylejú toky a kde naopak čakať sneh?

Peter Minárik

Pred nami je ešte horšie počasie ako v uplynulých hodinách. Počasie v našej oblasti ovplyvní ďalšia tlaková níž z Jadranu, ktorá sa postará o čerstvý prídel nového snehu, ale do nižších polôh prinesie aj výdatné zrážky, ktoré ešte viac rozvodnia vodné toky.

Pripravte sa na nepriaznivé hodiny, ktoré na naše územie prinesú výdatné zrážky a búrky. Výdatné zrážky rozvodnia ďalšie vodné toky a sneženie spôsobí ďalšiu snehovú kalamitu. Pozrite si, v ktorých oblastiach a s čím treba počítať.

Dážď a búrky vylejú rieky

Rozsiahle zrážkové pole, ktorá sa v noci nasunie nad naše územie prinesie počas nadchádzajúcich hodín výdatné zrážky. Pri nich môže napadnúť niekoľko desiatok milimetrov zrážok. Zároveň sa nad našim územím bude odohrávať súboj teplého vzduchu so studeným, čo predovšetkým na juhovýchode a východe Slovenska môže spôsobiť aj búrky.

V nižších polohách bude liať ako z krhly a to najvýraznejšie na juhu a východe Slovenska. Podľa aktuálnych numerických modelov by mohlo v týchto oblastiach spadnúť 30 až 50 mm zrážok, čo vzhľadom na aktuálnu nasýtenosť povodí, ktoré dosahujú povodňové stupne ešte viac zhorší situáciu.

očakávané množstvo zrážok
očakávané množstvo zrážok

Snežiť bude aj v Bratislave

Zaujímavé to bude s hranicou sneženia. Zatiaľ čo v oblasti východného Slovenska bude hranica sneženia ležať nad 1000 metrov, tak čím západnejšie pôjdeme, tak tým bude hranica sneženia ležať nižšie. Na západnom Slovensku tak hranica sneženia bude ležať už od 300 metrov.

Ako teda vidieť aj na mape, najchladnejšie bude na západnom a severozápadnom Slovensku, kde by sa snehové vločky mohli vyskytnúť aj v nížinách. Neznamená to však, že sneh aj napadne. Teploty budú okolo nuly a ak sa nejaká snehová pokrývka vytvorí, tak najskôr vo vyššie položených častiach Bratislavy, či v oblasti Malých Karpát.

očakávaná hranica sneženia
očakávaná hranica sneženia

Zasiahne nás ďalšia kalamita

Najvýdatnejšie zrážky sa však očakávajú na strednom a východnom Slovensku. Tu však bude hranica sneženia vysoko a snehová kalamita dorazí len do oblasti hôr.

Výška nového snehu bude veľmi závisieť od presnej trajektórie tlakovej níže, a tak je možné, že hlavná vlna sneženia zasiahne iné oblasti. Aktuálne to však vyzerá, tak, že najviac snehu čaká východ krajiny.

Najvýdatnejšie by malo snežiť v oblasti Spiša a Gemera. Podľa aktuálnych výpočtov by tu mohlo napadnúť 10 až 20 cm, no na Gemeri ojedinele aj viac. Na strednom Slovensku napadne v priemere okolo 10 cm a smerom k západu bude snehu menej.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu

Ako však vidieť, tak sneh by sa mal vyskytovať aj v Podunajskej nížine. V najbližších hodinách si tak treba dať na cestách veľký pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd