Toto si nenechajte ujsť: V stredu nastane najväčší spln v roku 2021

Veronika Salayová

Už v stredu nás čaká najväčší spln v tomto roku. Nastávajúci superspln bude zaujímavý z viacerých hľadísk. 

Na nočnej oblohe bude aj tento mesiac možné pozorovať superspln. Ten májový sa navyše môže pýšiť prvenstvom vo veľkosti supersplnu v roku 2021.

Spln nastane v stredu o 13.15 hod., avšak o tomto čase nebude možné supermesiac pozorovať. Ak si však privstanete, tak v stredu nadránom môžete uvidieť najväčší spln v tomto roku.

Zdroj: in-počasí.cz
Zdroj: in-počasí.cz

Od tohto splnu však netreba očakávať veľmi veľa. Mesiac bude síce najväčší, avšak pre nás voľným okom bude rozdiel iba veľmi malý. Aj keď májový superspln je najväčší, oproti tomu aprílovému pôjde prakticky o rovnakú veľkosť mesiaca a rozdiel medzi nimi je zanedbateľný.

Zatmenie u nás nenastane

Májový spln bude z astronomického hľadiska zaujímavý najmä tým, že vstúpi do plného tieňa Zeme, ale, bohužiaľ, úkaz nastane v čase, keď u nás bude Mesiac pod obzorom. 

Fázu úplného zatmenia si ľudia vychutnajú najmä v Oceánii, ale aj na západe USA alebo na východe Ázie. Zatmenie potrvá 14 a pol minúty.

Na zatmenie Mesiaca si u nás budeme musieť počkať približne rok, a to do 16. mája 2022.

Krvavý spln?

Májový spln je zaujímavý aj tým, že si vyslúžil prívlastok „krvavý“. Toto pomenovanie súvisí s červenkavým sfarbením, ktorý mesiac dostáva vďaka vstupu do tieňa Zeme.

Avšak na takýto „krvavý“ zážitok si u nás na Slovensku budeme musieť počkať až do 7. septembra 2025.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd