Toto teplé počasie tak skoro neskončí. Ku koncu roka bude čoraz teplejšie

Peter Minárik

Slovensko zažíva veľmi teplé Vianoce, ktoré nasledujú po mrazivom a zasneženom počasí v predvianočnom čase. Zdá sa však, že toto teplé počasie bude mať dlhú trvácnosť. Európu čaká nezvyčajne teplý prelom rokov.

Ešte pred týždňom sme na našom území zažívali chladné a zasnežené počasie. Sneh pokrýval najmä severné a východné regióny Slovenska, kde napadlo niekoľko centimetrov snehu.

Ten sa však začal tesne pred Vianocami topiť a to v dôsledku dažďa a výrazného oteplenia, ktoré k nám vtiahlo teplý vzduch od západu až juhozápadu.

Podľa aktuálnych vyhliadok sa zdá, že tento príliv teplého vzduchu do našej oblasti bude akcelerovať a Slovensko tak zažije ešte teplejšie počasie ako počas uplynulých dvoch sviatočných dní, kedy sa teploty dostali až +14 °C.

Bude teplejšie a teplejšie

Nadchádzajúce dni do konca roka bude Európa rozdelená na dve časti. Zatiaľ čo v severozápadných štátoch ako Britské ostrovy, Británia, či pobrežné oblasti Európy budú zažívať turbulentné počasie, tak zvyšok Európy zažije stabilné počasie.

Z Atlantiku budú do Európy postupovať jednotlivé tlakové níže, ktoré prinesú veľmi veterné a upršané počasie do severozápadných oblasti Európy. Zároveň sa však nad južnou a východnou Európou bude udržiavať rozsiahla tlaková výš, ktorá zabezpečí stabilné počasie v mnohých krajinách.

Okrem toho bude táto rozsiahla tlaková výš pumpovať do Európy od juhozápadu mimoriadne teplý vzduch, ktorého teplota bude na súčasnú ročnú dobu nezvyčajná. Výrazné oteplenie čaká aj hory a snehová pokrývka bude mať čo robiť.

Počasie bude skôr jarné

V nasledujúcich dňoch nepočítajte s výraznejšou zmenou počasia. Vplyvom teplého prúdenia máme do konca roka pred sebou veľmi teplé dni. Maximálne teploty sa budú pohybovať od +3 do +10 °C, avšak na juhozápade môže byť ešte o čosi teplejšie.

Príliv teplého vzduchu by mal do našej oblasti vyvrcholiť počas Silvestra a na Nový rok. Na našich horách by teplota mohla vystúpiť až k neuveriteľným +13 °C. Takáto teplá vzduchová hmota k nám totiž bude prúdiť.

V nižších vrstvách sa však môže udržiavať inverzia, čo môže do nížin priniesť oblačné a hmlisté počasie. Predovšetkým na Nový rok je však vysoká pravdepodobnosť toho, že sa inverzná vrstva rozruší a začne sa prejavovať fénový efekt. Ten by mohol do niektorých dolín priniesť teploty, ktoré sa budú šplhať aj cez +15 °C.

Ak čakáte ochladenie, tak to bude veľmi postupné a zatiaľ to priaznivo pre fanúšikov zimy nevyzerá. Aktualizovanú predpoveď počasia deň po dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd