Tragédia v Brazílii: Masívne zosuvy pôdy pripravili o život vyše 170 ľudí

Veronika Salayová

Brazíliu počas minulého týždňa postihli extrémne a dlhotrvajúce dažde, v dôsledku ktorých došlo k masívnym zosunom pôdy. Počet obetí v brazílskom meste Petropolis stúpol na 176, pričom viac ako stovka ľudí je stále nezvestných.

Brazília v týchto dňoch zažíva veľký smútok v dôsledku katastrof, ktoré spôsobili extrémne lejaky. Počet obetí sa vyšplhal na naozaj vysoké číslo po tom, ako brazílske mesto Petropolis zasiahli masívne zosuvy pôdy, ktoré je dokonca vidieť aj na satelitných snímkach. 

Len minulý utorok lejaky v meste Petropolis prekročili priemer za celý február, čo spôsobilo zosuvy pôdy, ktoré zaplavili ulice, zničili domy, odplavili autá a autobusy a na úbočiach hôr v regióne zanechali ryhy široké stovky metrov.

Len v štvrti Morro da Oficina zasiahli zosuvy pôdy až 80 domov, no masívnych zosuvov bolo v tejto oblasti niekoľko. 

Najsilnejšie zrážky za posledných 90 rokov

Utorkové zrážky boli najsilnejšie, aká boli zaznamenané od roku 1932 v Petropolise, v turistickej destinácii v kopcoch štátu Rio de Janeiro. 

Počet obetí po minulotýždňových zosuvov pôdy a záplav v brazílskom meste Petropolis dosiahol k pondelku 176, uviedla civilná obrana štátu Rio de Janeiro, pričom viac ako 110 ľudí je stále nezvestných.

Guvernér Ria de Janeiro Claudio Castro prirovnal škody k vojnovej zóne. V reakcii na katastrofu vyslalo niekoľko brazílskych štátov posily, aby pomohli pri pátraní po nezvestných ľuďoch a pri čistení trosiek. 

Značne rozmočený terén však naďalej sťažuje pátracie práce dobrovoľníkom i profesionálnym hasičom. 

Viac ako 700 ľudí muselo opustiť svoje domovy a ukryť sa v miestnych školách a iných provizórnych ubytovacích zariadeniach. Títo ľudia prišli o svoje domovy a mnohí z nich aj o svojich najbližších. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd