Tropické horúčavy zasiahli aj Laponsko. Čo sa deje s našou klímou?

Fínsko Veronika Salayová

Laponsko zažíva tropické horúčavy, ktoré nie sú v tejto časti sveta vôbec bežné. Vysoké teploty počas uplynulých dní lámu doterajšie rekordy a odborníci sa vyslovujú, že ide o dôsledok klimatických zmien v priamom prenose.

Laponsko u väčšiny z nás evokuje zasneženú zimnú krajinu, ktorá sa rozkladá z veľkej časti za polárnym kruhom. Samozrejme, počas letných mesiacov sa sneh z vytráca, ale teploty, ktoré niektoré časti Laponska zasiahli, sú pre túto zemepisnú šírku až extrémne.

Počas uplynulých dní sa teploty vyšplhali vysoko nad tropickú hranicu. V pondelok na meteorologickej stanici v meste Kevo v Utsjoki vystúpila teplota na rekordných +33,5 °C.

Ide o najvyššiu teplotu zaznamenanú v Laponsku od júla 1914, čiže za posledných viac ako 100 rokov. Teplota je až o 10 až 15 °C vyššia, ako je dlhodobý priemer v krajine.

Obavy meteorológov

Počasie vo Fínsku vzbudzuje u tamojších meteorológov aj isté obavy. Tohtoročné leto je vo Fínsku veľmi teplé a aj veľmi suché.

Podľa meteorológa Jariho Tuovinena vo Fínsku zatiaľ prakticky nikde nepršalo. „Mohlo by sa zdať, že začne nové obdobie sucha a horúčav, “uviedol meteorológ pre fínske noviny.

Všetky severské krajiny v súčasnosti čelia vlne horúčav. Vo Švédsku, Nórsku a Fínsku platia výstrahy o teplotách a veľkom suchu. Vlna horúčav sa rozmohla až na Sibír a extrémne teplo bolo v posledných dňoch aj v Kanade. 

Klimatické zmeny v priamom prenose

Vedci už niekoľko rokov varujú, že zmena klímy spôsobí, že vlny horúčav budú dlhšie, častejšie a intenzívnejšie, a že zasiahnu aj také časti sveta, kde bude tejto teplotný rozdiel oveľa markantnejší. 

Môžeme smutne skonštatovať, že sa to práve deje. Keďže klimatická kríza stále nie je vyriešená, tieto extrémne udalosti sa v budúcnosti môžu ešte viac prehĺbiť a zosilnieť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd