Tropické teploty sa tento rok už nevyskytnú. Zajtra sa na Slovensku ochladí aj o 10 °C

Peter Minárik

Počasie na našom území sa už o niekoľko hodín zásadne zmení a z letných teplôt sa dostaneme do jesenného charakteru počasia. Zajtra bude pršať a bude pomerne chladno.

Uplynulé dni priniesli na Slovensko nezvyčajne vysoké teploty, ktoré dokonca prekonávali aj tropickú hranicu +30 °C a to je na polovicu septembra skutočne veľmi nezvyčajné. Včera v Hurbanove bolo nameraných až +31,6 °C.

Okrem vysokých teplôt však zažívame aj pomerne suché počasie. Veď v niektorých regiónoch nášho územia pršalo naposledy na konci augusta.

Zmena počasia je však už na dosah a opaľovacie krémy a plavky, ktoré sme v uplynulých dňoch mohli vytiahnuť treba vymeniť za jesenné bundy. Čaká nás ochladenie aj výraznejšie zrážky.

Počasie ovplyvní tlaková níž

V nadchádzajúcich hodinách sa však počasie na našom území výraznejšie zmení. Počasie totiž začne ovplyvňovať studený front, ktorý bude spojený s tlakovou nížou. Tá tak prinesie výraznejšie zrážky.

Zrážky budú na Slovensku plošnejšieho charakteru a spadnú pri nich desiatky milimetrov zrážok. Dážď sa nebude vyskytovať len počas zajtrajšieho dňa, ale s prehánkami treba na našom území počítať aj v nadchádzajúcich dňoch.

Výraznejšie sa ochladí

Okrem zrážok sa treba pripraviť aj na prepad teplôt. Letné teploty na našom území končia a pripraviť sa treba na ochladenie. Nebude to však nič nezvyčajné. Teploty sa len z teplotného nadpriemeru vrátia na úroveň dlhodobého teplotného normálu.

Tropické teploty tak na Slovensku končia a včera, teda 15. september bol posledným dňom tohto roka, kedy sa teploty dostali až nad hranicu +30 °C.

Vzhľadom na blížiace sa ochladenie a dlhodobú predpoveď už je nepravdepodobné, že tento rok ešte zaznamenáme dni s teplotou nad +30 °C.

Teploty práve naopak budú každým dňom klesať. Zajtra bude už chladnejšie o zhruba 10 °C a v nasledujúcich dňoch sa ešte viac ochladí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd